Водещи новини Здраве

Хората с увреждания от област Добрич излизат на протест на 13 юни пред РЗИ

Такива протести ще има в цялата страна пред РЗИ в областните градове, а в София ще е пред Министерството на здравеопазването

Хората с увреждания в област Добрич излизат на протест срещу Решенията на ТЕЛК и НЕЛК. Той ще се състои на 13 юни от 10,00 ч. пред  сградата на Регионалната здравна инспекция.

Такива протести ще има в цялата страна пред РЗИ в областните градове, а в София ще е пред Министерството на здравеопазването.

В съобщение до медиите организаторите на протеста посочват, че „напоследък почти всеки, явил се на ТЕЛК е с намален %. Експертните комисии са съставени от лекари-пенсионери, които получават ниско възнаграждение, а това води до корупция. Освен това, всеки явяващ се на ТЕЛК е унижаван, връщат го по 3-4 пъти за изследванията и се удължава срокът за освидетелстване, като в някои случаи достига до 2-3 години“.

Исканията на Националния протест в защита на правата на хората с увреждания са:

1. Достъп до лечение /методи, медикаменти, терапии/. Лечение без граници за редките заболявания. Плануване на доставките на лекарствата по нуждата на пациентите. Без липсващи терапии в аптечните мрежи.

2. Комплексна и обективна МЕ, вземайки под внимание всички заболявания, които водят до инвалидизация, като по този начин ще бъде увеличена и инвалидната пенсия.

3. Скъсяване на сроковете за явяване на комисиите на ТЕЛК. /неразумно е 3 месеца чакане само за дата за явяване/

4. Свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК.

5. Уеднаквяване на работата на всички комисии, като система за информация. Изграждане на единна система за информация.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.