Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Хората с увреждания от област Добрич излизат на протест на 13 юни пред РЗИ

Такива протести ще има в цялата страна пред РЗИ в областните градове, а в София ще е пред Министерството на здравеопазването

Хората с увреждания в област Добрич излизат на протест срещу Решенията на ТЕЛК и НЕЛК. Той ще се състои на 13 юни от 10,00 ч. пред  сградата на Регионалната здравна инспекция.

Такива протести ще има в цялата страна пред РЗИ в областните градове, а в София ще е пред Министерството на здравеопазването.

В съобщение до медиите организаторите на протеста посочват, че „напоследък почти всеки, явил се на ТЕЛК е с намален %. Експертните комисии са съставени от лекари-пенсионери, които получават ниско възнаграждение, а това води до корупция. Освен това, всеки явяващ се на ТЕЛК е унижаван, връщат го по 3-4 пъти за изследванията и се удължава срокът за освидетелстване, като в някои случаи достига до 2-3 години“.

Исканията на Националния протест в защита на правата на хората с увреждания са:

1. Достъп до лечение /методи, медикаменти, терапии/. Лечение без граници за редките заболявания. Плануване на доставките на лекарствата по нуждата на пациентите. Без липсващи терапии в аптечните мрежи.

2. Комплексна и обективна МЕ, вземайки под внимание всички заболявания, които водят до инвалидизация, като по този начин ще бъде увеличена и инвалидната пенсия.

3. Скъсяване на сроковете за явяване на комисиите на ТЕЛК. /неразумно е 3 месеца чакане само за дата за явяване/

4. Свеждане до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК.

5. Уеднаквяване на работата на всички комисии, като система за информация. Изграждане на единна система за информация.

c