Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Фирма създаде хаос с електронните направления и болнични в Добрич, съдят я

Управителят на „ДКЦ – ІІ – Добрич” ЕООД  д-р Валери Веселинов е подал сигнал до Българския лекарски съюз за това, че не може да работи с електронни направления и такива за медико-диагностична дейност (да издава и изтегля). Причината е липса на осигурен софтуер на програма "Хипократ". 

Идентична е ситуацията при издаване на направления за ЛКК и болнични листи. Създадената ситуация прави невъзможна работата на центъра, посочва д-р Веселинов.

В централата на БЛС е постъпил сигнал и от лекарски колегии в други градове на страната, в който информират за редица оплаквания от колеги, че медицинският софтуер, който ползват не им позволява да осъществяват дейността си. Оплакванията са свързани само с мед. софтуер „Хипократ“ на фирмата „Контракс“.

Управителният съвет на Български лекарски съюз взе решение да съдейства за заведеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти.

Причината: създалият се хаос в системата, невъзможността колегите, работещи в ПИМП и СИМП да изпълняват своите задължения след 01.06.2022г. заради напълно блокирана работа с отделните софтуерни програми. Недопустимо е дни наред български граждани да не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания, а лекарите да бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация.

БЛС настоява компетентните органи да направят необходимите проверки и да установят кои компании  не са изготвили в срок програмните си продукти. Настояваме още и за въвеждането на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер.

Председателят на УС на Контракс АД Йордан Йорданов изпрати писмо до БЛС, в което поднася извинения за причинените неудобства. В писмото се казва: "Във връзка със събитията около въвеждането на новия НРД от 01.06.2022 г., бихме искали да ви поднесем своите извинения на изпълнителите на доболнична помощ, които срещнаха затруднения в ежедневната си работа с медицинския си софтуер по отношение на издаване на електронни направления към НЗИС.“

Български лекарски съюз ще предложи на Надзорния съвет на НЗОК да бъде направена двуседмична отсрочка на клаузата, касаеща електронните прегледи и направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските, българските граждани да имат възможност да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания без проблем, а лекарите да не бъдат подложени на допълнителен стрес и да понасят всички негативи от създалата се ситуация.

c