Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Звездни изпълнители, част от „Откритията на „Откритие“, гостуват на читалище в Добрич

Даниела Петкова от дует”Мания” и Стелко гостуват в библиотеката на читалище  „Добрич-2017“ с  „Откритията на „Откритие“ 

На  6 юни 2022г.от 13:30 ч. в читалище  „ Добрич-2017“, ще се състои среща, посветена на международния  музикален  фестивал „Откритие”, съобщи Николай Нейчев - директор на добричкото просветно учреждение.

Нейчев припомня, че Международен музикален поп фестивал „Откритие“ започва като първия български конкурс за поп изпълнители, организиран от недържавна организация през 1991 г. Международно участие има от 1994 г., от 1998 г. се провежда международен конкурс за изпълнители, а от 1999 г. и международен конкурс за песни от млади автори. Тези два конкурса дават възможност на стотици млади творци от цял свят да се изявят на професионална сцена, тръгвайки си от Варна и България с награда или със самочувствието, че са забелязани на международно ниво. Фестивалът е бил и повод чужденци да попаднат за първи път в България, а някои след това да се върнат отново. Много настоящи популярни български певци са постигнали първите си успехи именно на сцената на „Откритие“. Сред тях са Деси Добрева, Миро и Галина Курдова (дует „Каризма), Петя Станчева, Николай Манолов, Михаела Филева и много други, които  са сред звездите на младото поколение, а също така и международни звезди като: носителката на награда «Грамми» Джия Руа/, лауреатите на «Евровизия"  SunStroke Project, Михай Трайстариу, Лунинита Ангел и мн. др.,  и  от сцените на «Сан-Ремо» Лука Сепе, Елза Лила и.др. Във фестивалната програма присъстват изпълнители като Джон Лоутън, Филип Киркоров и Супершоу “На-на”, “Матиа базар”-Силвия Медзаноте, In-Grid, Lady Leshurr и мн.др.

Той е един  от малкото  фестивали в  Европа с  международен конкурс за песни от  млади автори.

През годините  във  фестивала са участвали  изпълнители и автори на песни от близо 70 държави от цял свят и международни  звезди.

Присъстващите на срещата в читалището ще   се запознаят  с историята на феста, както и ще да се срещнат с Даниела Петкова от дует ”Мания” и Стелиян Донев-Стелко – лауреати на феста и  създателя на  ММФ  „Откритие “  Доно Цветков .

Срещата е част от проект на Национален  фонд  “Kултура”  към  Министерство на културата.

c