Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Добрич представят нов роман на Емил Димитров за деспотството на Добротица

Третият роман на Емил Димитров - „Нефритеният амулет. Величието на Добротица”(2021Фабер, 289с.), след „Кан Тервел, Кошмарът на халифата”(2012) е сериозен художествен документ за богатия живот по земите на Добруджа, в деспотството на Добротица. 

Успехът на романа е в художествените образи, които са богати като душевност, размисли и човешки съдби. Те израстват пред нас като човешки характери на успехите, грешките, съмненията и болките, а дори и на болезнени крушения, сподели за Про Нюз Добрич литературният критик Драгомил Георгиев.

Най-големите изследователи на Кан Тервел се срещнаха с тервелчани

Открояват се Кераца Петрица и Добротица, които носят авторовите идеи, позитивните послания за достойните и истинските българи, които са ни необходими в началото на 21-ви век, за да е друга и различна днес България. Обединяващото между двамата средновековни държавници е в избраната мисия- амулетът да остане и да се препредава, а това са новите скрижали, които трябва да остават, за да се запазят духът, душата на деспотството, на българското. Те избират през дългия си живот да са отлични дипломати, да са строители на новото и необходимото пред лицето на голямата заплаха за Европа-настъпващите пълчища на друговерците.

Драматичните сцени са наситени, сгъстени и напрегнати, в тях се достига до драматургични конфликти и кинематографични картини на визуализация на битките, на етнографията и живота в тази далечна епоха, посочва Георгиев.

По думите му модерният текст е с много културни пластове и така той ще докосне и непознати струни в читателската душа. Голямото и важното в естетическото общуване е и в процеса след четеното, т.е. на културните асоциации и мостове, когато започваме упорито да търсим отговори на съвременните въпроси за България днес и сега, а и индивидуалното, личното ни участие в този болезнен и необратим процес.

Премиерата на романа е на 7 юни, вторник, от 18.30 часа в Художествената галерия в Добрич, в зала №1.

c