Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

 Отбелязваме Световния ден на велосипеда

На 3 юни отбелязваме Световния ден на велосипеда. Той е одобрен на сесия на ООН през 2018 г. в Ню Йорк, като повече от 190 държави-членки приемат датата 3 юни.

Резолюцията за World Bicycle Day признава колко уникално средство за придвижване е велосипедът. Той е доказал своите преимущества през вековете като достъпен и надежден  начин за развитие на обществото и насърчаващ опазването на природата и човешкото здраве.

Велосипедът е първото механично индивидуално превозно средство. След шевната машина той е вторият технически продукт в серийно производство. За първи път е пуснат през 1817 г. в Манхайм и 1818 г. в Париж. Първото колело е представлявало много иновативен начин за придвижване през далечната 1817 г., когато хората са използвали коне за двигателна сила.

Германският барон Карл фон Драйс създал дървено подобие на велосипед без педали, който можел да завива, а придвижването ставало като се избутваш с крака. Доста по-късно, през 1839 г. шотландския ковач Къркпатрик Макмилън изобретил и първите велосипедни педали.

В началото на 60-те години на XIX век французите Пиер Мишо̀ и Пиер Лалман представят принципно нов дизайн на велосипеда, включващ кривошип и педали на предното колело, което е малко по-голямо от задното.

Първият български велосипед, наречен „паяк“, е конструиран през 1880 г. от Гено Стоянов – Арабаджията, майстор-каруцар от Нова Загора.

Първата обиколка на света с велосипед е извършена през 1884 г. и отнема 3 години. Тя е дело на англичанина Томас Стивънс. /Източник: Фейсбук, Сега вече знаеш/

Ето и няколко цифри:

12,4% – процентът на всички американци, които редовно карат колело.

35 места – броят на местата на най-дългия тандем мотоциклет някога.

67 фута – дължината на най-дългия тандем велосипед, създаван някога.

364 000 – броят на произвежданите велосипеди дневно.

6,2 милиарда долара - прогнозният размер на пазара на велосипеди в САЩ.

47 670 – броят на продадените велосипеди дневно.

9 от 10 – броят на хората в Дания, които притежават велосипед.

15 милиона – броят на велосипедите, изхвърляни от собствениците всяка година.

18% – процентът на велосипедите, внесени от Обединеното кралство.

c