Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В Дуранкулак се поклониха пред паметта на загиналите в селските бунтове преди 122 години

122 години от селските бунтове срещу натуралния десятък в района на Дуранкулак бяха отбелязани днес. Денят е и празник на шабленското село. Честването на паметните събития започна на мемориала на Грекова могила в 09.30 часа, където панихида отслужи отец Атанас от дуранкулашкия храм „Св. Арх. Михаил“.

По-късно на Паметника на въстаналия селянин в центъра на селото се състоя възпоменателен митинг, в който се включиха областният управител Галин Господинов, кметът на Община Шабла Мариян Жечев, кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов, представители на земеделски формации, жители на общината. Рецитал изнесоха ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“, поздрав поднесоха и самодейни състави от общината.

По традиция от 21.30 часа в Дуранкулак ще се състои празнична заря.

Дуранкулашкият бунт е с кулминация на 1 юни 1900 г., когато селяните въстават срещу въведения данък десятък от правителството на Тодор Иванчов от Либералната партия. В бунтовете участват общо около 1800 селяни от Дуранкулак, Шабла и околните села. Според историческите източници, убитите в Дуранкулашките бунтове са 90 души, а ранените, сред които жени и деца, са 372. Бунтът, който протича и на много други места в България в периода 1899-1900 г., макар никъде да не е толкова интензивен, както в Дуранкулак, успява – правителството се отказва от данъка десятък. В събитията участват активисти на Българския земеделски съюз, при което съюзът разширява влиянието си.

Снимки: Вестник „Изгрев“ Шабла

c