Водещи новини - дясно Генерал Тошево Култура Общество

Ремонтират култова чешма в с. Изворово, край Генерал Тошево

30 обществени чешми в България ще бъдат реновирани чрез инициатива на Девин ЕАД, сред тях е и символът на генералтошевското село Изворово – чешмата Каралийски кайнак. На специално събитие в София бяха обявени победителите в конкурса „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“, съобщават от Националното сдружение на общините. В конкурса се включиха 54 общини, които предложиха 84 проекта. Петчленно жури класира 30 предложения за реновиране на естествени източници на минерална и изворна вода.

Конкурсът бе обявен на 22 март – Световния ден на водата, и се осъществи съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, имаше възможност да кандидатства с проект за реновирането ѝ.

Инициативата е част от дългосрочната кампания на „Девин“ ЕАД „Извор на промяна 2025“, чиято цел е положителното влияние върху заобикалящата среда. Сред основните политики на компанията е и дългосрочния ангажимент към обществото, неговото благосъстояние и подобряването на околната среда.

„Общинската администрация в Генерал Тошево се възползва от възможността да кандидатства. Въпреки кратките срокове, екип, назначен със заповед на кмета, разработи проект съобразно критериите за финансиране. Проектът е обвързан с историческата роля на чешмата за местните жители и значението ѝ като част от туристическия маршрут „По стъпките на Йордан Йовков“. По този начин още едно емблематично за община Генерал Тошево място ще придобие нов облик“, посочват от Общината.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.