Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Над 100 автобуса с украински бежанци са напуснали страната през Дуранкулак за последните два дни

Над 100 автобуса с украински граждани са напуснали България през Дуранкулак през последните два дни, съобщи за Про Нюз Добрич доброволецът от фейсбук групата „Шабла помага“ Димитър Франгов. За същия период в страната са влезли 2-3 автобуса с бежанци.

Късно снощи опашката от камиони и автобуси е била с дължина 1 километър преди граничния пункт. На място около палатката на БЧК е било пълно с хора и десетки автобуси. От Червения кръст съобщиха, че непрекъснато зареждат с бутилирана вода и храна, като по техни данни през последното денонощие на пункта е имало поне 3000 души.

Снощи доброволците са осигурили вода благодарение на служители в софийска ИТ компания, които са дарили своите ваучери за храна в помощ на украинските бежанци. Доставени са и продукти, осигурени от международната организация Interhelp.

Припомняме, че днес приключи първата част от държавната програма за бежанците, по която на хотелиери се осигуряваха по 40 лева за настанен бежанец. В следващите три месеца държавното финансиране е 10 лв. за нощувка и 15 лв. с изхранване. По информация на хотелиери от Балчик и Кранево, част от украинците ще останат при тях при новите условия, друга част е напуснала страната. 

c