Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Български ученици в Лондон с награди от биенале, подкрепено от Ротари-Добрич

„Колко е красиво, че българските училища по света работят неуморно, сътрудничат си през граници и съвместните дела ни карат да се чувстваме едно голямо и силно семейство“, сподели Снежина Мечева, директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон и Говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

Българските деца от Лондон, които спечелиха няколко награди на Международно биенале "Българските следи по света с палитра, камера и слово", получиха възможност да направят културно-образователна разходка из Лондон с екскурзовод, задълбочавайки своите знания за града и българските следи в него.

Биеналетосе провежда под патронажа на БАН, Министерството на образованието и науката на България, Българското посолство в Рим.

В конкурсната програма участваха  около 100 деца и ученици от 6 до 18 годишна възраст, разделени в три възрастови групи. Особено активни бяха участниците от Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ, които представиха живописни творби, графики, но и  късометражни документални филми.

“Щастливи сме, че сред отличените творби на биеналето са и двама наши ученици. Александър Георгиев – с Първа награда за рисунката си „Царското семейство на Иван Александър” от Четвероевангелието, което се съхранява в Британската библиотека. Рисунката на Алекс ще бъде връчена на специална церемония като подарък на българската секция на радио „Ватикана”. А копие в по-малък вариант украсява нашата класна стая в Лондон. В същата възрастова група Красимир Киряков бе награден за рисунка на единствения български обект в Лондон – чешмичката в кралския парк Кенсингтън, дар от нашата общност на британската столица от 2012 г. , когато тук се проведе Олимпиадата“.

Поради масовото участие на децата от Лондон, те бяха наградени с културно-образователна разходка, водена от  Галя Младенова, която е успяла да превърне събитието в едно чудесно преживяване. „От десетилетия живеем в Лондон и въпреки че познаваме добре известните места в центъра, винаги има нещо ново и любопитно, което вещ професионалист да сподели и с това да ни обогати - заяви  Снежина Мечева. - Галя много често задаваше въпроси на децата, за да види доколко познават английската история, която е доволно богата. И те успешно отговаряха. Значи и в английските училища са отличници!“

Наградният фонд на Биеналето, организирано от БНУ "Асен и Илия Пейкови" и Културната асоциация „Паралел 43”в Рим, Италия е осигурен от  Ротари клуб – Добрич, Асоциацията на българските екскурзоводи и Националният археологически институт с музей при БАН. Партньори на събитията са АБУЧ  и Национално издателство “Азбуки“.

На 27 и 28 юли 2022 г. в София изложба с творбите на участниците в Международно биенале "Българските следи по света с палитра, камера и слово" ще гостува и в БАН. Тогава ще бъде готов и каталогът, в който ще бъдат публикувани всички творби на младите творци. Медиен партньор на биеналето е националното издателство „Азбуки“, което е и издател на тематичния албум.

Изложбата е включена като част от програмата на годишна конференция на АБУЧ в чест на 15-годишния юбилей на асоциацията. Тя ще се проведе в Студентския дом на площад „Народно събрание” и всички преподаватели от българските училища в чужбина и гости на тази конференция ще могат да я посетят.

c