Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

1 юни – Световен ден на млякото

1 юни е Световен ден на млякото. Той се отбелязва за първи път през 2001 година по предложение на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Целта на World Milk Day е да популяризира млякото и млечните продукти сред хората, както и да информира населението за дейности, свързани с млекопроизводството.

Всяка година Денят е подчинен на определена тема. През 2022 година се заостря вниманието върху работата за ускоряване на действията в областта на климата и за намаляване на въздействието на млечния сектор върху планетата.

Денят дава възможност да се съсредоточи вниманието върху млякото и да се повиши осведомеността относно ролята на млечните продукти в здравословното хранене, отговорното производство на храни и подпомагането на поминъка и общностите. Това се подкрепя от данните на ФАО, които показват, че поминъкът на над един милиард души се поддържа от млечния сектор и че млечните продукти се консумират от повече от шест милиарда души в световен мащаб. Фактът, че много страни избират да отбележат този ден ден, придава допълнително значение на отделните национални тържества и показва, че млякото е глобална храна.

Любопитното е, че в отговор на Млечния ден, през 2017 година се е появил Световен ден на растителното мляко, който се отбелязва ежегодно на 22 август. Възраженията на организаторите срещу Световния ден на млякото са насочени към въздействието върху околната среда, въздействието върху здравето и злоупотребата с животни в млечната индустрия.

Кравето прясно мляко е основен продукт в диетата на много хора от хилядолетия. То е богато на хранителни вещества. Произвежда се от женските млекопитаещи животни за храна на малките им. Най-често консумираните видове млека идват от крави, овце и кози. Най-консумирано е прясното краве мляко.

Кравето мляко превъзхожда всички останали природни продукти по химични и биологични свойства. Според съвременната статистика, в него се съдържат над 200 от най-важните съставки: 20 аминокиселини, над 40 мастни киселини, 25 минерала, лактоза, микроелементи, всички видове витамини, които са познати до момента и други вещества, необходими за поддържането на нормална жизнеспособност на организма.

c