Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Йорданов: Община Добрич може да продаде дяловете си в „Добрички панаир“ АД

Обмисля се концепция за създаване на ново, изцяло общинско дружество, което да организира селскостопански изложения и семинари

Ще прекрати ли участието си Община град Добрич в „Добрички панаир“ АД? Въпросът бе коментиран на днешната сесия на Общинския съвет, по време на определяне на правомощията на представителя на Общината в Oбщото събрание на акционерите на дружеството.

„Има ли някаква перспектива за развитието на „Добрички панаир“?, попита съветникът Иво Пенчев. По думите му Добрич се е зародил като панаирен град и „Добрички панаир“ би трябвало да бъде символ на града. „За съжаление, в момента функциите на това дружество са затихващи, нашето селскостопанско изложение, което беше много силно, също е със затихващо. Не виждам да има някаква посока на развитие“, каза Пенчев.

Община Добрич притежава 40 % дялове от „Добрички панаир“ АД, а Зърнени Храни България АД – останалите 60 %. Кметът Йордан Йорданов посочи, че поради тази причина Общината не може да взема самостоятелни решения.

„Многократно съм изразявал становище, че Общината иска диалог със съдружниците по повод развитието на Добрички панаир. За съжаление такъв диалог не се е случил. Още преди няколко месеца съм заявил становище, че нашето участие в дружеството е по-скоро изчерпано“, каза кметът.

Той допълни, че с решение на Общинския съвет Общината може да предложи своите дялове на другия съдружник за изкупуване. „Така ние ще можем да мислим за друго развитие – нова концепция, изцяло ново общинско дружество, което да поеме функциите за организация на такива панаири и семинари“, анонсира Йорданов.

Детелина Николова от своя страна настоя възможно най-бързо тази концепция да бъде внесена официално в Общинския съвет. Йорданов отговори, че никой няма да взема еднолични решения и когато кметският екип бъде готов, предложенията ще бъдат внесени за разглеждане от общинските съветници.

c