Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

ВАС ще излезе с решение по делото за добива на газ в Добруджа в срок от 1 до 3 месеца

Очаква се Върховният административен съд да излезе с окончателно решение по казуса с добива на газ в Добруджа. Днес делото бе гледано на последна инстанция, след като преди четири месеца Административен съд – Варна отмени по жалба от „Русгеоком БГ“ ЕАД решение по оценка на въздействието върху околната среда на Директора на РИОСВ – Варна и му върна преписката за извършване на оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение. То е „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“, за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, с възложител„Русгеоком БГ“ ЕАД – гр. София.

Преди началото на съдебното заседание в София пред сградата на ВАС отново имаше протест срещу добива на газ, както и на предишни заседания по казуса.

Днес бяха изслушани страните по делото. Защитата на РИОСВ отправи забележки към решението на Административен съд – Варна, като посочи, че икономиката и инвестициите трябва да се развиват при спазване на основните права на гражданите, а изводите на експертите сочат редица непълноти и недостатъци на инвестиционното предложение, които не са взети предвид от съда.

Инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“ - един от тримата граждани-страна по делото, изтъкна три момента в една от експертизите, която не е обсъдена от първата инстанция. Става въпрос за отровни азотни окиси, които ще надвишават допустимите норми и  населението при определени метеорологични условия ще понася последици. Другият момент е, че при сондажите ще се създава вреден инфразвук. Освен това отделяната радиоактивна вода трябвало да бъде пречиствана във Варненската брегова станция, но не било ясно дали там това може да стане.

Адвокатът на „Русгеоком“ нарече тези твърдения неверни и измислени, нямащи отношение към сегашния процес. Той заяви, че радиоактивна вода няма, а водата, която се извлича след сондажа, съдържа нива на радиация в пъти по-ниски от естествения радиационен фон, който ни заобикаля.

Страните по делото получиха по 10 дни отсрочка, за да представят писмени становища. Срокът, в който ВАС трябва да се произнесе, е между един и три месеца, уточниха за Про Нюз Добрич от съда.

c