Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Част от бежанците остават в хотелите в Балчик и Кранево, други се връщат в Украйна

Около 200 бежанци от Украйна остават в х-л „Наслада“ в Балчик след 1 юни, каза за Про Нюз Добрич управителката Александра Джафарова. „Не можем обаче да кажем докога ще могат да останат при нас по новата Програма за бежанците, по която се предвижда хотелиерите да получават 10 лева на човек без изхранване и 15 лева с изхранване“, посочва тя.

По думите й в държавните бази никой от бежанците не иска да отиде, защото не знаят къде ги водят. Това незнание според нея буди страх и съмнения у хората. Част от настанените в хотела са се върнали в Украйна, в Одеса например, много малко са заминали в други държави. „Доколкото знам, в Западна Украйна също вече е трудно да се устроят, защото там е пренаселено с бежанци. Вече разбират, че няма да могат да се върнат по домовете си до няколко месеца и предполагам, че ще се ориентират към други държави“, коментира хотелиерката.

В х-л „Наслада“ са назначени на работа 12 души от бежанците, други ходят на интервюта за работа, но има пречки, защото работодателите искат да знаят дали ще останат в града.

Хотелиерите днес са получили средствата от държавата в размер на 40 лв. на човек за настанените през месец април. Не на всички обаче са преведени пълните суми, част от парите са орязани, без да има обяснения защо.

В комплекс „Добруджа“ в Кранево след 1 юни ще останат около 200 души, каза управителят Люцкан Малджиев. По думите му от 4-5 дни част от хората са започнали да заминават за Украйна. Нямало желаещи да отидат в държавни бази. „Реално ще бъдем на ръба с новата програма, трудно ще се справим. Хората ще бъдат настанени по 4 души в стая, няма да се ползват климатици и безплатен интернет“, казва Малджиев.

В х-л „Кристел парк“ в Кранево от 170 настанени бежанци, вероятно ще останат около 70 души. Там ще продължат да работят по Програмата, но само с предоставяне на легло. Хората ще трябва да си доплащат за храна.

c