Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Църквата почита Света Емилия

На 30 май църквата почита Света Емилия. Тя произхожда от богат благороднически род. Майка е на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете ѝ – епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски са обявени за православни светци.

Много голямо влияние върху децата в семейството оказва най-възрастната дъщеря на Емилия – Св. Макрина, която чрез своите беседи им внушава Божията любов и ги кара да се обърнат към чистия живот.

След като децата ѝ напускат дома, св. Емилия и най-голямата ѝ дъщеря основават женски манастир. Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно. Живеят в смирение и любов и в тях няма нито гняв, нито завист, нито ненавист, нито презрение.

Те се отричат от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете ѝ. Обявена е за блажена.

c