Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Деца и младежи от Добрич завършиха школите на Училищна Телерик Академия

22 деца от 4 до 7 клас и 30 младежи от 8-12 клас от Добрич в общо четири групи завършиха обучение в Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици.  Тази година в малката възрастова група се обучаваха в „Разработка на игри“, а големите имаха възможност да избират обучение по "Разработка на игри" и "Уеб програмиране".

„На 28 май се събрахме, за да отбележим приключването на учебната година с раздаване на сертификати, снимки, разговори, смях, почерпка и много игри - компютърни, "Народна топка", карти, водни пистолети. Разделихме се щастливи и малко тъжни, но си обещахме догодина отново да сме заедно. Благодаря на екипа на Училищна Телерик Академия, затова че бяха през цялото време неотлъчно до нас!“, сподели Живка Цветанова – преподавател на учениците до 7 клас.

„Всички участници в школите ни на Училищна Телерик Академия надградиха знанията си, разшириха кръгозора си, отвориха нови врати. Създадохме нови приятелства, формираме общности, обучаваме и развиваме. Учениците завършиха с професионално изработени проекти, сайтове на социално значими теми за региона и училищата, в които се обучават“, добави преподавателят на учениците в групите 8-12 клас Мария Кирилова. 

Училищна Телерик Академия покрива над 95% от областите в България, над 2600 деца и младежи в 1-12 клас тази година имаха възможност да вземат участие в 130 школи в 41 населени места.

В Добрич ученици от 4 до 12 клас имаха възможност да се обучават в една от четири безплатни школи по програмиране в Добрич. Кандидатстването беше онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия.

Обученията преминаха  онлайн или присъствено, съобразно с препоръките на здравните органи. Програмите бе с продължителност 100 учебни часа и в Добрич се реализират в сътрудничество с Бизнес център Рила и с подкрепата на BICA Services, Лучия Тасева, Михаил Стойчев и ВГ ГРУП – Васил Григоров.

Чрез школите  учениците могат да се докоснат до света на технологиите и да навлязат в него, за да са по-свободни при избора си на бъдеща професия и локация, от която да работят. Целта на Училищна Телерик академия е да се помогне на младите хора  да са успешни независимо от сферата, в която изберат да се развиват, защото дигиталните умения са ключови за всяка професия – сега и занапред.   

В програмата „Разработка на игри“ гимназистите се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри. В „Уеб програмиране“ се  усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени интернет страници.
Обучението за 4-7 клас е с практическа насоченост и модерна програма, в обученията по „Разработка на игри“ учениците се научават да програмират докато създават компютърни игри.

След успешно завършване учениците получиха сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга програма.

Кампанията по прием за следващата учебна година ще стартира през август на сайта на фондацията, а регистрации могат да се правят и сега.

c