Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Предлагат главната улица в село Гурково да носи името на поета Йордан Кръчмаров

Жителите на балчишкото село Гурково предлагат главната улица в селото да носи името на поета Йордан Кръчмаров. За целта е направена подписка, в която са се включили около 80 души от постоянно живеещите в Гурково. Предложението е внесено в Община Балчик, а хората в селото се надяват на една от следващите сесии на Общинския съвет то да бъде прието.

Гурково е родното място на талантливия поет, който си отиде от този свят твърде рано – през 1986 година, на 37-годишна възраст. Той остави вълнуващо поетично творчество, почитан е до ден днешен от литературната общност.

Наталия Георгиева – председател на читалище “Свобода-1897“ – с. Гурково, разказа за Про Нюз Добрич, че инициативата за преименуване на улицата е на един от членовете на читалището. Това е артистът от Националния музикален театър „Стефан Македонски“ Георги Джилянов - автор на книги и музикални албуми с песни за деца, местен човек, написал книга за историята на читалището.

„Всички се мотивирахме от тази идея. Първо, защото главната улица в селото все още носи името „9 септември“, и второ – на тази улица се намира родният дом на Йордан Кръчмаров. Направихме подписката преди два месеца. Читалищното настоятелство подкрепи инициативата и аз я внесох с  докладна записка до кмета на Балчик Николай Ангелов. Той, съгласно наредбите, може да я придвижи до Общинския съвет“, казва Георгиева.

Идеята е подкрепена с писмо и от Сдружението на писателите в Добрич.

„Все още не знаем кога предложението ще се разгледа на сесия. Възниква, разбира се, и въпросът какво ще се случи с личните документи на хората, които живеят по тази улица, ако тя се преименува. Това е проблем, но той може да се реши лесно, с едно удостоверение за идентичност на имената на улицата. И когато изтече валидността на съответния документ, името на улицата може да се промени“, обяснява читалищната председателка.

И други инициативи на Читалище“Свобода-1897“ доказват, че Йордан Кръчмаров не е забравен в родното му село Гурково. Четвъртата седалка на втори ред в салона на читалището вече носи неговото име. Има и проект за мемориал в читалищния двор, който може да стане факт догодина, за 75-ата годишнина от рождението на поета.

„По повод паметника аз се свързах с добричкия скулптор Димитър Янков, автор на множество монументи в страната и чужбина, защото той е правил орелефа на паметната плоча на гроба му. Освен това те са били близки приятели. Янков изрази желанието си да извае безвъзмездно мемориала. Огледа читалищния двор, избрахме мястото. Имаше два варианта – да се направи бюст-паметник или орелефна плоча с постамент от балчишки камък и фигура на сеяч, който вместо зърно сее букви. Спряхме се на втория вариант“, обяснява Георгиева.

Наскоро в читалищната библиотека бе организирана възпоменателна вечер в памет на поета, която остави задушевния спомен за съпреживяно добро. Вечерта в памет на Данко, както с благоговение наричат поета неговите приятели, стана топла от спомени за неговата  доброта и човечност, разказани от гостите от Сдружението на писателите – Добрич, с председател Сашо Серафимов. Самият той е особено близък приятел на поета и е бил до него в часа на смъртта му. На срещата е излъчен документалният филм на Владо Любенов за поета, който авторът любезно е предоставил на читалището.

За своята дейност в Читалище“Свобода-1897“ Наталия Георгиева бе удостоена с честта да бъде едно от лицата на Балчик за тази година.

c