Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Община Балчик - взаимодействие с гражданите 

В рамките на проект, изпълняван от „Про Нюз Добрич“ ЕООД, е извършен Експертен анализ по Дейност 2: Проучване, обследване и анкетиране на гражданско участие в местното управление - сигнали, връзка местни власти-бизнес“ във връзка с изпълнение на проект: „Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от  Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в областта – „Добро управление на местно ниво“.

Провеждане на публични обсъждания и проучвания на мнението на гражданите и бизнеса и онлайн анкети:

През последните 4 години Община Балчик е провела 13 обсъждания при планиране на публичните ресурси. Те са били свързани с Бюджета на общината и Програмата за капиталови разходи, Поемане на дългосрочен общински дълг, Областен план за развитие на горските територии, Проект на Наредба за реда и условията за платено паркиране на ППС на територията на Община Балчик.

Обявите за публичните обсъждания от 2018 г. насам за бюджети, отчети и план-сметки са общо 11 на брой, за които има информация на електронната страница на Община Балчик. На обсъжданията за годишния отчет не присъстват граждани, най-вероятно, защото информацията е за приключил период, посочват от общинската администрация.

На обсъжданията на проектите за бюджет присъстват доста граждани, включително и представители на медии. Участниците в обществените обсъждания не са малко, правят се коментари по различни теми, които са описани в протоколите. Предложенията и

препоръките се вземат предвид според възможностите на общината.

Комуникация на общинската администрация с бизнеса:

Ежегодно се изготвя доклад в който се посочва броя на издадените разрешения за

строеж, разрешения за поставяне, заповеди за право на прокарване, отклонения на

общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Тези документи за

извършени административни услуги от страна на Община Балчик най-точно показват инвестиционната активност в нашата Община.

Таксите за извършване на административни услуги от страна на Община Балчик са определени така, че да покриват единствено извършените разходи, необходими за изработването на съответния документ. Със своите такси Община Балчик по никакъв начин не ощетява бизнеса, а напротив създава благоприятна среда за предприемачество.

Община Балчик изпълнява задължението си при изготвяне на финансови отчети да се вписват натуралните показатели и стойност. Не се правят пазарни проучвания за цени за единица обем от завършено строителство на изпълнените от други общини договори.

Всеки възложител има оперативната самостоятелност да определя параметрите на обществената поръчка, като в този смисъл не се ръководим от други възложители на обществени поръчки. През последните 4 години няма заведени дела срещу Община Балчик за обжалване на обществени поръчки.

Канали за комуникация на гражданите с администрацията на Община Балчик:

Кметът, заместниците му, председателят на общинския съвет, общинските съветници имат приемен ден веднъж седмично. По време на пандемията представителите на общинската администрация нямаха приемни дни по време на извънредната епидемиологична обстановка. В Общината не се води статистика за броя на гражданите, посетили приемния ден на кмета и заместниците му. Поради това не може да се обобщи и информация за основните проблеми, които са поставяни, както и за това дали и доколко са били решени.

Гражданите подават сигнали в деловодството на администрацията, чрез пощата и куриерските служби, както и по електронен път. Не се води статистика колко сигнала са подадени за последните 4 години, съответно колко от тях са решени. Но от общинската администрация категорично заявяват, че те са намерили решение в законоустановените срокове.

Публичност и участие на заинтересованите страни в подготовка, приемането и реализирането на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО):

Община Балчик има разписан и обсъден План за интегрирано развитие на общината (ПИРО). В него са решени проблеми с информирането на гражданите и бизнеса. Планът е приет с Решение № 308 от Протокол № 20/29.04.2021 г. на Общински съвет – Балчик, публикувано на електронната страница на Община Балчик на 14.05.2021г. През периода юли – ноември 2020 г. сред населението, живеещо и работещо на територията на община Балчик е проведено анкетно проучване във връзка с изготвянето на ПИРО 2021-2027 г. Анкетното проучване дава възможност на заинтересованите страни да дадат своите мнения за развитието на общината, нейните основни проблеми, силни страни и перспективи, които да бъдат взети предвид при изготвянето на плана. Анкетната карта се състои от 20 въпроса, които са разделени в три раздела, както следва:

1. Профил на общината и възможности за развитие;

2. Наблюдение и публичност на плана;

3. Профил на респондента.

Резултатите от проведеното анкетно проучване са систематизирани в доклад и са взети предвид при разработване на стратегическата рамка и програмата за реализация на ПИРО – Балчик 2021-2027 г.

В процеса на разработване на ПИРО гражданите, браншовите и неправителствени организации, бизнесът и медиите са включени чрез анкетно проучване, обществено и публично обсъждане. Поради ситуацията с COVID-19 цялата информация и процесите при разработване и

приемането на ПИРО е публикувана на сайта на общината.

162 представители на заинтересовани страни са участвали при разработването и обсъждането на ПИРО. От тях 38 са гражданите.  Направените предложения са събрани в Справка за отразяване на предложения и препоръки, получени в резултат от публично обсъждане на проекта на План за интегрирано развитие на община Балчик (ПИРО) 2021-2027 г. Всички предложения и препоръки са приети и са включени в приетия ПИРО.

Община Балчик няма Омбудсман.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c