Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Забавления на открито и нови знания в Лятна академия „Ваканция на село” в Гурково

За втора поредна година в балчишкото село Гурково ще се проведе Лятна академия „Ваканция на село”, съобщи за Про Нюз Добрич Наталия Георгиева - председател на Читалищното настоятелство на НЧ „Свобода-1897”, което е организатор. Академията ще бъде открита на 1 юли и ще продължи до края на август. В нея могат да се включат деца на възраст от 5 до 15 години от Гурково и Балчик, а също и такива, които през лятото са на гости на бабите и дядовците си на село.

Сбирките ще се провеждат, както и предната година – във вторник и петък. Отново ще предложим на децата занимания на чист въздух, игри, забавления, предизвикателства и нови приятелства, сподели Георгиева.

Малчуганите ще имат възможността да се включат в прояви, които са им били любими през миналото лято. Сред тях са търсене на съкровища в стара плевня, посещение на пчелин, кравеферма, конна база, стрелба с лък. Тази година някои от занятията на „Ваканция на село” ще се проведат в партньорство с Историческия музей в Балчик. Предвижда се децата да се включат в разкопки в квартал „Балик”. Сред новите прояви е запознаването им с дестилацията на лавандулово масло в близка до Гурково рафинерия.

Георгиева припомни, че миналата година участниците в академията извървяха пътя на водата с 10-километров поход, пътя на хляба – от зажънването до неговото месене и хапване. Тази година се предвижда да бъде извървян и пътят на виното.

c