Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Формулата за щастлив живот разкри курсът по Смехотерапия на Моника Балаян в Добрич

Според Моника Балаян най-ценното е, че след края на курса по Смехотерапия в Добрич всеки от групата споделя, че, освен психически, емоционални и физически резултати, е получил и нещо уникално – променил е отношението към себе си

Няма по-силно лекарство от смеха, който е върхът на щастието. В това вярна психологът Моника Балаян, а вече и всички, които участваха в курса по Смехотерапия, който тя води в Добрич. В него участваха хора с различни професии – юристи, стоматолози, лекари, учители, журналисти, бизнесмени и още много.

Петдневният курс включваше ставна гимнастика, мануална терапия, кардио упражнения, среща с детето у нас, възраждане от водата, упражнения за очите и много, много смях. Дори смях с различни органи, за да бъдат те лекувани от вибрациите.

Смехът трябва да се използва като лекарство. Трябва да го правим без да се замисляме, точно както миенето на зъби, поне 2-3 пъти на ден, вярва известната психоложка. Защото тя знае, че по-силна енергия от смеха не съществува.

В това вече вярват и участниците в нейния курс по Смехотерапия, а някои се включват в него вече повече от десетилетие.

Д-р Светлана Игнатова, стоматолог: „Чувствам се вълшебно. Аз съм много редовен участник в курсовете на Моника Балаян от 2009 г. насам. Тези курсове промениха живота ми към по-добро, изградиха ме като личност. Препоръчвам ги на всички, защото след тях с голяма лекота се посрещат и трудности, и препятствия, и проблеми.“

„Доволна съм. Много отдавна съм с Моника Балаян. Чувствам се по-осъзната, обяснявам си нещата по-бистро, по-приземено с всички следствия“, споделя друга участничка в курса по Смехотерапия. 

„За четвърти път съм с Моника Балаян. Очакванията ми се потвърдиха. Истината е, че си върнах усещането за принадлежност към една група хора, която смятах, че е на изчезване. Хора, които мислят различно и виждат нещата различно, не ги е страх да говорят и да бъдат такива, каквито са. Мисля, че смехът е най-доброто лекарство. Той, както и любовта, извира от нас, директно от божествената ни същност и е толкова неподправен, както самата природа. И е най-добрия ориентир за това кои сме, къде сме, защо сме. Дори да загубим посоката, може да ни върне и  

Весела Панчева, директор на СУ „Д. Талев“, разказва, че участва в обученията на Моника Балаян от 2006 г. и те са част от пътя към нейното личностно развитие. „Моника е далеч и се появява епизодично в нашия град, но с навлизането на съвременните технологии, съм участник и в нейната академия, която предстои да види бял свят в скоро време, за да помогне на максимално много хора да погледнат по друг начин на живота си. Аз съм тук и съм благодарна, и съм щастлива, че Моника точно в този период, в който аз имах огромна нужда в резултат на екстремно натоварване, беше до мен и ми даде шанса да изляза от стреса, в който бях, от предизвикателствата, в които бях попаднала. Благодарение на нея, днес се чувствам стабилна, спокойна, много по-лека и много по-оптимистично настроена. Доволна от това, че направих нещо за себе си. Всеки човек заслужава такива мигове с Моника Балаян, за да може да продължи напред много по-щастлив и много по-доволен от живота. Всъщност, това е и целта – да бъдем центъра на своята вселена. Да станем онези хора, от които другите около нас могат да черпят енергия, да черпят сили и да вървим заедно напред“.

Д-р Драганов за втори път посещава курса по смехотерапия. „Моника Балаян е един изключителен инструктор. Идвам на курса специално за колективната медитация, и колективната подкрепа, което изключително много ми липсва през годините на затворен живот. Постигнах много добри резултати и смятам да продължа. От десет години се занимавам с това и курсът беше още едно стъпало по пътя нагоре. Препоръчвам горещо на следващия курс, който вероятно ще е през есента, да се запишат, да дойдат, да видят“, сподели медикът.

Мария Балтаджиева е организатор на курсовете на Моника Балаян в Добрич. „Винаги наблюдавам групата в началото и в края. Виждам огромната разлика и се радвам много, че хората са доволни и ми е много мъчно, че има хора, които не разбират какво могат да направят за себе си – да дойдат, да пробват, да го направят, да се почувстват добре, да се почувстват щастливи и да тръгнат по своя път. Да не чакат някой да им подреди живота. Искам да има повече хора, които да оценяват каква полза имат от курса по смехотерапия. Да се получи нова пандемия от смях. Затова се старая, и в Добрич, и във Варна, повече хора да разберат какво правим и какво те могат да направят за себе си“, сподели тя.    

В края на курса по смехотерапия Моника Балаян разкри: „Много обичам Добрич. В този град има вътрешно желание за изцеление. Има градове, където хората категорично не искат да променят нищо в себе си, мъчат се, страдат. Тук хората искат, търсят и са отворени към нови методи за изцеление. Друго, което много ме впечатлява в Добрич, е, че хората тук делегират доверие. И аз като психолог, се чувствам задължена да отговаря. Когато има доверие и взаимно разбиране, съм готова да правя чудеса с хората, защото и те са готови да правят чудеса“.

По думите й курсът по смехотерапия, който тя води, е жив, защото работата е взаимна. „Хората ми делегират доверие, аз получавам тази енергия и я превръщам в резултат, с който те излизат. Курсът е жив, защото хората всеки ден правят крачка, усилие да променят нещо. Важното е, че те го искат. Когато нещата са взаимни, се постигат страхотни резултати. Именно това се получи с групата  Добрич“, обясни Моника Балаян.

Най-ценното за нея като психолог е, че в края на курса всеки един от групата споделя, че, освен психически, емоционални и физически резултати, е получил и нещо уникално – променил е отношението към себе си. „Защото аз като психолог гарантирам, че тези хора повече няма да влизат в депресивни състояния. Дори и по някаква причина да попаднат в такива, много бързо ще излязат от тях, защото те вече са променили отношението към себе си. Защото в своя живот те са разбрали и са поставили себе си в центъра на своя живот и носят отговорност за това. Това е най-ценното, което може да се постигне в която и да е терапия“, добави психоложката.

Планира следващият курс в Добрич да бъде през есента, защото вярва, че трябва поне два пъти в годината да бъде тук.

c