Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Варненска фирма „краде” погребения в Добрич, завлича с пари опечалени

Погребална агенция от Варна се представя за известен в Добрич траурен дом, научи Про Нюз Добрич. Тя организира погребения от негово име и в някои от случаите, за които медията ни разбра, близките на починалите остават без парите си, а телата се връщат в Добрич за истинско погребение.

Сред потърпевшите е семейство от Добрич, което наскоро се разделило с немалка сума. За перипетиите сподели млада жена, която пожела анонимност. Тя разказа, че баба й починала на 20 май в 5 часа сутринта. Добричлийката решава да се обади на погребална агенция, изписва в Гугъл „Харон Добрич” и чуква на първата обява без да забележи, че тя е на „Траурна агенция Варна”.  Взема номера без да погледне как изглежда сайта и се обажда. От агенцията изпращат екип в дома на семейството. Сега младата жена се сеща за неща, които е трябвало още на момента да й се сторят подозрителни. Като например, че погребалните агенти накарали майка й да подпише документ докато нея я няма в стаята. Плюс това не оставили копие от документа.

Майка й решава да плати цялата сума за погребението, а не капаро, какъвто вариант й е бил предложен. Така семейството плаща за погребението 1 716 лева. „Изнесоха баба ми като торба с картофи, с наше одеяло”, сподели внучката. Били с бяла кола, тип баничарка, на която пишело с много семпли букви, „Погребална агенция Варна”, липсвало лого. В нея имало ковчег, но агентите го бутнали на една страна и „хвърлили” починалата до него.

Когато погребалните агенти разбират, че близките желаят да погребат възрастната жена в стар гроб, обясняват, че е необходимо удостоверение за наследници, на което всички те трябва да се подпишат, че са съгласни. Младата жена споделя, че вуйчо й го няма от години и не би могъл да се разпише. Тогава един от агентите казва, че има позната в Общината, която може да уреди нещата. „За мен целта беше да се вземат още пари за този документ, който всъщност не се изисква”, посочи добричлийката.

От погребалната агенция откарват тялото на възрастната жена. Близките й се притесняват, че нещата се бавят и започват многократно да звънят по телефона. Отговорят им, че чакат отговор от служителката в Общината. Телефонните разговори продължават до около 8.30 часа на следващия ден когато семейството на починалата посещава Траурен дом „Харон” и разбира, че тялото й не е там. След още разговори и настоявания то е доведено и оставено в „Харон”.

От агенцията казват на опечалените, че няма да им върнат никакви пари, защото има подписан договор /визират документа, подписан от майката на младата жена в нейно отсъствие, б. а./ За сумата, които платило, сега семейството има бележка от кочан, който може да се купи от всяка книжарница, написана на ръка.

Постъпихме супер наивно, супер глупаво, не зная как можахме да се вържем на тези хора, каза младата жена.

Про Нюз Добрич се обърна и към Траурен дом „Харон”. Между 10 и 15 са случаите от около четири месеца, в които се срещаме с тази агенция от Варна, каза управителят Веселин Йорданов. Той обясни: „При нас идват хора, които търсят своите близки и с голяма уплаха установяват, че ние не сме хората, които са ги прибрали, а по телефона им е заявено, че сме ние. Когато разберат, че са попаднали в някаква измамна схема, направо са пред припадък – даваме им вода, хапчета, защото шокът за тях е огромен”.

Йорданов разказа, че в два от случаите близките на покойниците са успели да се преборят и погребението да бъде извършено в „Харон”. В единия от тях тялото било докарано в Добрич от „Харон”, а в другия – от варненската агенция. В останалите случаи опечалените установяват, че тялото не е в „Харон” и от там нататък от траурния дом не знаят как са се развили нещата. Управителят разказа за покойник, който е бил кремиран. От пограбалната агенция във Варна изпратили урната с праха му по „Еконт” с наложен платеж.

В друг случай от преди около 10 дни мъж от Добрич се притеснява нещо от поведението на погребалните агенти от Варна, издирва правилния телефон на Йорданов и му звъни в 23.30 часа. Разбира, че майка му не е прибрана от „Харон”. Мъжът се обажда на полицията, варненска патрулка посреща катафалката във варненската част на пътя, синът я настига, издърпва тялото на майка си и го носи в „Харон”. „Полицията му казва ако иска да повдигне обвинение, но ще трябва да бъде задържано тялото, и мъжът се оказва. С това приключва всичко. Той е дал на фирмата 600 лева капаро”, които изгоряха”, разказа Веселин Йорданов.

Попитахме го как хората да се предпазят от от този вид измама и да са сигурни, че са се обърнали към „Хорон”. Управителят каза: „Според мен практиката да не уреждаш погребението в офис на конкретна фирма е един от сигналите, че нещо не е наред. Другото - ние никога, по никакъв повод не вземаме карапо. Плащането става в деня на погребението, когато е изпращането”.

Веселин Йорданов сподели, че смята да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията. „С действията си този човек се възползва от нашето име и по този начин ни вреди, защото ние си градим името от 20 години и повече”.

Тази фирма плаща изключително много пари, за да излиза рекламата й на първо място в Гугъл, сподели управителят на „Харон”. По думите му която и да е погребална агенция в Добрич да се потърси, или пък нещо, свързано с погребение, кремация, варненската излиза на първо място. И хората в мъката си по интуиция набират първия номер. Отсреща изчакват да кажеш кого търсиш, представят се за него и задействат схемата, обясни той. Допълни, че много често се опитват да убедят хората тялото да се кримира, защото после изпращат урната по куриер с наложен платеж и повече не се виждат с тях.

Попитахме Веселин Йорданов разговарял ли е с представители на варненската погребална агенция. „Имам 4-5 разговоря с управителя – отговори той. – Той ме убеждава, че не правят това – да се представят за нас. Когато хората звъннат и кажат, че търсят погребална агенция, той казва: „Ние сме погребална агенция, нас това ни е работата”. И ако кажат, че търсят конкретна фирма, той почва да я бори с цени, обяснява, че те ще им свършат работата. „Те имат реални погребения, но лъжат. На техните коли пише само ”Погребална агенция”, няма име”, допълни Йорданов.

За случая, описан по-горе, обясни, че за тези 1 712 лева от варненската агенция са взели тялото от адрес, закарали са го във Варна, без да предупредят близките, там са го облекли, сложили са го в ковчег, поставили са и драперия и са го върнали до Добрич. В друг случай пък близките дали 400 лева капаро, от „Харон” са я прибрали от Варна, а от фирмата не им върнали парите.

„Много е неприятно. И то точно сега, предвид това, което се случва в София. Това толкова много плюе на името на всички, които работят съвестно”, каза в заключение Веселин Йорданов.   

Про Нюз Добрич се обърна и към погребалната агенция от Варна, към момента нямаме отговор на отправените въпроси.

c