Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Стартира новата организация на градския транспорт в Добрич. Какви са новостите?

Кметът: Градският транспорт не спира да функционира, жалко е, че се разпространяват такива слухове

От 1 юни влиза в сила новата организация на градския транспорт в Добрич. Как добричлии ще пътуват по градските линии бе разяснено днес на брифинг в Общината.

Припомняме, че през февруари Общинският съвет на Добрич одобри договора за обществена услуга с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД като вътрешен оператор за възлагане на обществен превоз на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич. Така вече дружеството ще изпълнява всички линии на градския транспорт.

Досега градските линии се обслужваха освен от Градски транспорт и от две частни фирми – „Пътнически превози“ и „ПГ Комерс“. Кметът Йорданов посочи, че в Общината са получени сигнали, че шофьорите на тези фирми са казвали на пътниците, че от 1 юни градският транспорт спира.

„Това е жалко, това са опити да се дискредитира общината, които може би ще продължат. Гражданите могат да са спокойни, че ще пътуват както и досега – по същите линии и графици“, увери кметът.

Той допълни, че след 1 юни ще има възможност част от линиите да бъдат възложени на външни оператори, но това няма да бъдат досегашните.

За първи път от близо 30 години жителите на град Добрич ще се извозват с единен превозен документ по цялата градска транспортна мрежа. Също за първи път се въвежда и еднодневна карта за пътуване в рамките на един календарен ден на цена 3 лева.

Цената на билета се променя от 1 лев на 1.20 лв., редовна карта ще е на стойност 40 лева месечно, ученици и пенсионери до 70 години ще пътуват с карти по 25 лева месечно, а пенсионери над 70 години срещу 15 лева месечно.

За първи път се въвежда карта за хора с увреждания с над 50% по решение от ТЕЛК на цена от 12 лв. месечно, като за техен асистент, в случай на необходимост, картата е в размер на 10 лв. месечно.

Запазва се безплатното пътуване за ученици от 1 до 6 клас. Билетите и дневните карти могат да се закупят в превозните средства. Месечни, тримесечни и годишни карти засега ще се предлагат на територията на Депото (ул. "Войвода Димитър Калъчлията" и в пункта на спирка „Тракийски“. Търси се решение за откриване на пунктове в квартал Балик, квартал Добротица и квартал Рилци.

Безплатният превоз до Гробищния парк ще бъде поет от редовни линии с номера 201, 238 и 248 в часови диапазон от 8.00 до 11.30 ч.

На 1 юни транспортът за всички пътуващи в град Добрич ще бъде безплатен.

Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД ще обслужва 17-те линии и разполага към момента с 13 автобуса, 10 микробуса и 4 електробуса.

Общината обяви обществена поръчка за доставка на 20 нови 9-10-метрови автобуса, която ще бъде отворена на 13 юни, съобщиха още на брифинга.

c