Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Съдът прекрати делото за възлагането без конкурс на градския транспорт в Добрич

Административен съд в Добрич остави без разглеждане като недопустима, поради липса на правен интерес, подадената от „Пътнически превози“ ЕООД  и „ПГ Комерс“ ООД жалба против решението на Общинския съвет от февруари. То е за възлагане на извършване на обществен превоз на пътници по утвърдена общинска транспортна схема на град Добрич чрез сключване на договор за пряко възлагане на обществен превоз на пътници с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, като вътрешен оператор. Производството по делото бе прекратено.

Жалба от управителите на „Пътнически превози” ЕООД и „ПГ Комерс“ ООД срещу решение на Общинския съвет /ОбС/ на Добрич е подадена в Административния съд, съобщават от там. Посочват, че с оспорваното решение ОбС е одобрил проект на договор за обществена услуга с „Градски транспорт Добрич“ ЕООД за възлагане на обществен превоз на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич. Според проекта за договор „Градски транспорт Добрич“ ЕООД ще е вътрешен оператор на обществения транспорт на пътници по утвърдена транспортна схема на Община град Добрич. Като такъв дружеството ще има възможност да сключи договор с подизпълнители за не повече от 30% от превозните услуги.

Делото на превозвачите е срещу възлагането на градския транспорта без конкурентна процедура, като те твърдят, че това решение е в противоречие с европейското и българското законодателство.

Преди дни Върховният административен съд потвърди решението на съда в Добрич за допускане на предварително изпълнение на решението на Общинския съвет.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

c