Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Протест: Блокират пътя от границата с Румъния заради закриването на съда в Каварна

Жители на общините Шабла и Каварна ще протестират срещу предложението за закриване на Районния съд в Каварна и обединението му с РС Балчик. Протестът ще се състои в с. Дуранкулак утре от 7.30 часа. Недоволните ще се съберат на пешеходна пътека в селото, като преминавайки по нея ще блокират движението на превозни средства по главния път от и към границата с Румъния. Протестът ще продължи до един час, като ще бъдат пропускани само автомобили със специален режим на движение, каза за Про Нюз Добрич един от организаторите – бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

ВСС нарочи за закриване съда в Каварна и обединяването му с Балчик

„На пешеходната пътека ще проведем един вид наше "обществено обсъждане" на предложението на ВСС за закриване на съдилището. Това закриване ще се създаде голямо неудобство за жителите на тези две общини. Ако съдът се премести в Балчик, всичко свързано с него се унищожава - прокуратура, пробация съдии по вписванията съдебно-изпълнителна служба. Това ще се отрази и на нотариусите и адвокатите“, коментира Цонев.

По думите му в момента текат граждански подписки в Шабла и Каварна, които до 10 юни ще бъдат изпратени във Висшия съдебен съвет.

„От Дуранкулак до Балчик са 60 км. - това значи, че човек за да си свърши работата, ще пътува 120 км. Същото важи и за жителите на Крапец, Белгун. През последните 5 години Районният съд в Каварна, в който работят 6 съдии, е бил по-натоварен от балчишкия. На месец средно се разглеждат по 38 дела, при 31 в Балчик. В нашия съдебен район има много сделки, внасят се между 500 и 600 хил. лв. от такси годишно. И вместо да прехвърлят балчишкия съд при нас като по-ненатоварен и който е в средната от трите общини, те правят обратното. В Тервел и Ген. Тошево има по двама съдии, но съдилищата си остават“, казва Цонев.

Протестиращите искат да разберат какви са критериите и основанията за обединението на двете съдилища.

20 съдии и служители с остра декларация срещу закриването на съда в Каварна

Преди две седмици стана ясно, че Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предприема стъпки за прекрояването на съдебната карта. Преди да се реши съдбата на нарочените съдилища до 30 юни трябва да се проведе широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, става ясно от протоколите от заседанието на СК на ВСС. Преди дни двaдeceт cъдии и cлyжeбни cлyжитeли oт Paйoнeн cъд Kaвapнa ocтpo пpoтecтиpaха с декларация cpeщy пpeдлoжeниeтo дa бъдe зaĸpит cъдa в гpaдa, a дeлaтa мy дa бъдaт пoeти oт PC Бaлчиĸ.

c