Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Повече украинци напускат страната през ГКПП-Дуранкулак отколкото влизат у нас

Повече украински граждани напускат България през ГКПП-Дуранкулак отколкото влизат у нас, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Според него тази тенденция е от около седмица.

Само за последното денонощие от България през граничния пункт са излезли 27 автобуса, а са влезли девет.

Трудно можеш да разбереш точно какви са причините, каращи украинците да напускат страната ни, каза д-р Еринозов. И допълни: „Объркани са. Когато ги попиташ започват да говорят различни неща. Казват: „Трябва да напускаме хотелите, не знаем къде да отидем”. Други: „Искаме да си видим дома”. Ние не настояваме много, за да не ги караме да се чувстват неловко. Те не са напуснали домовете си доброволно, а по някакъв начин са се озовали тук. Гледаме колкото се може повече да ги щадим – като емоция, като психика”.

В пункта на БЧК на ГКПП-Дуранкулак в момента всичко е спокойно, каза директорът на ОС на БЧК. По думите му има всичко необходимо за подкрепа на човек, който се нуждае от вода и елементарна храна, нещо, което може да му си даде на момента. От възможността се възползват както влизащите у нас, така и излизащите.

Нямаме проблеми с доброволците, каза още д-р Еринозов. Той сподели, че до момента на ГКПП-Дуранкулак са дежурили доброволци от областните организации на БЧК в Сливен, Пловдив, Благоевград, Враца, Пазарджик, Ловеч, Монтана.

c