Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Достъп до обществена информация на общините от област Добрич

В рамките на проект, изпълняван от „Про Нюз Добрич“ ЕООД,  е извършен Експертен анализ по Дейност 2: Проучване, обследване и анкетиране на гражданско участие в местното управление - сигнали, връзка местни власти-бизнес“ във връзка с изпълнение на проект: „Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от  Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в областта – „Добро управление на местно ниво“.

Съгласно Закона за достъп до обществена информация обществена информация е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България, която дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на администрацията.

Право на достъп имат български граждани, чужденец или лице без гражданство, българско или чуждестранно юридическо лице. Достъпът до обществена информация се предоставя въз основа на писмено заявление, заявление подадено по електронен път или устно запитване регистрирано на гише  в  общината. Достъпът до обществена информация е безплатен.

Балчик

През 2021 г. в общинска администрация Балчик са постъпили 27 заявления за достъп до обществена информация /ДОИ/. Същите са разгледани в законния 14-дневен срок и лицата са уведомени за решенията в съответствие с разпоредбите на ЗДОИ.  12 от заявленията са от граждани на Република България, 12 – от юридически лица с нестопанска цел, а 3 – от юридически лица. Всички 27 заявления са писмени като 22 са постъпили по електронна поща, 3 чрез Платформата на МС, а 2 - през ССЕВ към ДАЕУ.

Според темата на поисканата информация 5 от заявленията са за упражняване на права или законни интереси на гражданите – 5, други 5 са по изразходване на публични средства, а 17 са по други теми – 17. В 24 от случаите срокът за издаване на решението за ДОИ е 14 дни, в 2 има удължаване в законоустановения срок, а 1 заявление е оттеглено, препратени по компетенция. През 2021 г. не са регистрирани жалби срещу решение по ЗДОИ и няма образувани съдебни дела

Генерал Тошево

Постъпили заявления от субекти на правото на ДОИ през 2021 г. са общо 22. От тях 10 са от български граждани, 3 от журналисти, 2 от фирма, а други 7 от неправителствена организация. В три от случаите заявленията са подадени писмено, а в останалите 19  - по електронен път. Всички касаят служебна информация. Според темата, която касаят, 4 се отнасят за отчетност на институцията, други 4 са за изразходване на публични средства, а 14 са по други теми.  В 1 случай е предоставен частичен достъп до информация, а в друг – заявителят е уведомен за липса на исканата обществена информация. В 14 дневен срок е осигурен достъп до обществена информация в 21 от случаите, а в един – в законоустановения срок след удължаването му. Заведена е 1 жалба срещу отказ за предоставяне на ДОИ.

Добрич

През 2021 г. в Община град Добрич са постъпили 55 заявления за достъп до обществена информация, при 49 предходната година. 31 от тях са от граждани, 6 са от журналисти, 3 са от  фирми и 15 от неправителствени организации.  Писмено са подадени 11 заявления, по електронен път – 36, а чрез платформа ДОИ- 8. Едно решение за достъп до обществена информация е издадено веднага, 53 – в 14-дневен срок, и 1 – в законоустановения срок.

Добричка

Постъпилите през 2021 г. заявления за достъп до информация  по ЗДОИ са общо 24. От тях 9 са от български граждани, 6 от фирми и 9 от неправителствени организации. 7 от тях касаят официална информация, а 17 – служебна информация.  Писмено са подадени 2 заявления, 19 по имейл, а 4 чрез платформата за достъп до обществена информация.  Най-много – 17, касаят отчетността на институцията, 5 са по отношение изразходването на публични средства и 2 са по други теми. Само в един от случаите е даден отказ за достъп до обществена информация. В 4 от случаите срокът за предоставяне на информация е бил удължен предвид големия обем информация. Най-често заявителите искат да получат информацията по електронен път.

Каварна

Постъпилите през 2021 г. заявления от субекти на правото на ДОИ е 17. Те са от граждани на Република България. Всички са подадени по електронен път и касаят служебна информация. В 12 от случаите е искана информация във връзка с отчетност на институцията, в 5 – за изразходване на публични средства. Свободен достъп до обществена информация е предоставен във всички случаи и то в 14-дневен срок. Няма жалби срещу решения и откази за предоставяне на ДОИ.

Крушари

През 2021 г. са подадени общо 27 заявления за достъп до обществена информация. 12 от тях са от граждани на Република България, 4 са от фирми, а 11 – от неправителствени организации. Три от заявленията са подадени писмено, а 24 - по електронен път 24. Предоставен е свободен ДОИ по 18 заявления, а за 6 е даден отказ за предоставяне на свободен ДОИ, тъй като се искат актове за раждане, които съгласно чл.8 т. 1 от Закона за достъп до обществена информация се предоставя във връзка с административното обслужване на граждани и юридически лица. Всички решения са издадени в 14-дневен срок. През 2021 г. няма заявления за предоставяне на информация от обществения сектор за повторно използване.

Тервел

Постъпилите заявления от субекти на правото на ДОИ през 2021 г. са 18. От тях 8 са от  граждани на Република България, 3 от журналисти, а 7 са от неправителствени организации. Писмено са подадени 6 заявления, 7 са по електронен път, е 5 – чрез платформата за достъп до обществена информация. Всички заявления касаят служебна информация. Според темите, по които е искана обществена информация, 5 са за упражняване на права или законни интереси, 5 – за отчетност на институцията, 1 – за процес на взимане на решения, 4 – за изразходване на публични средства, 1 – за контролна дейност на администрацията, 2 – за предотвратяване или разкриване на корупция или нередности, 2 – по други теми. Свободен достъп до обществена информация е предоставен по всички 18 заявления. 14 от решенията са издадени в 14-дневен срок, а другите 4 – в законоустановения срок след удължаването му. През 2021 г. няма подадени жалби срещу решения и откази за предоставяне на ДОИ.

Шабла

През 2021 г. са подадени общо 25 заявления за достъп до обществена информация. От тях 6 са отграждани на Република България, 3 – от чужденци и лица без гражданство, 2 от журналисти, 5 са от фирми, а 9 – от неправителствени организации. Пет от заявленията са писмени, 16 са подадени по e-mail, а 4 – чрез платформата за достъп до обществена информация. В 22 от случаите заявленията касаят официална информация, а в 3 - служебна информация. 11 от заявленията касаят отчетност на институцията, 2 са за упражняване на права или законни интереси, 3 се отнасят към процеса на вземане на решения, 2 – за изразходване на публични средства, 4 – за контролна дейност на администрацията, 3 - нормативни актове. В 3 от случаите е даден отказ за ДОИ. В 14-дневен срок са издадени 23 от разрешенията за ДОИ, а в 2 – в законно установения срок след удължаването му. Няма подадени жалби срещу решения и откази, както и случаи на отказ на заявителя от предоставения му достъп.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c