Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

След две години прекъсване отново хоротека в Бранище, гост ще е Славка Калчева

Осмата хоротека ще се проведе на 29 май, неделя, от 10 часа на стадиона в добричкото село Бранище, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на населеното място Димитър Николов. Фолклорната проява се възстановява след две годишно прекъсване заради пандемията. Организатори са кметството на Бранище и Народно читалище “П. Р. Славейков – 1942”.

Покана да се включат в събитието е отправена към клубовете за народни танци от Добрич, Варна и Силистра, както и към и всички любители на фолклора. Идеята е да бъде направено най-голямото добруджанско хоро.

В първата част от хоротеката своето творчество ще представят клубовете в рамките на 10-тина минути. На стадиона ще бъде начертана картата на България. Присъстващите ще се хванат за ръце и по конткурите й ще изиграят право хоро. Това ще стане под съпровода на народната певица Славка Калчева, която ще е специален гост. След това ще продължат да се играят и други хора.

Специален поздрав към присъстващите ще отправят Димитър Николов и кметът на Община Добричка Соня Георгиева, както и при желание някои от гостите. На хоротеката са поканени областният управител и народните представители от област Добрич.

По време на събитието традиционно ще има скара, ще бъдат продавани сувенири, свързани с фолклора.

„На 300 километра е войната. Ние не искаме да участваме във войната, ние искаме с хорото да си пазим територията, не с оръжие, с хоро”, сподели Димитър Николов.

c