Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Прозрачност на общините от област Добрич

В рамките на проект, изпълняван от „Про Нюз Добрич“ ЕООД,  е извършен Експертен анализ по Дейност 2: Проучване, обследване и анкетиране на гражданско участие в местното управление - сигнали, връзка местни власти-бизнес“ във връзка с изпълнение на проект: „Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от  Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в областта – „Добро управление на местно ниво“.

За 11-ти пореден път Програмата „Достъп до информация“ измери прозрачността в 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт, съобщават от общинската администрация в Крушари. Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация за активно публикуване на информация в интернет, как и в какви срокове се отговаря на заявления граждани, институции, бизнес,  на исканията им за достъп до информация по електронен път. На оценяване и класиране подлежат критерии, определени в Програмата като прилагането на Закона за достъп до информация, публичност и актуалност на официалните интернет-страници на администрациите, като с особено внимание се следят всички задължителни за поддържане секции – доколко са услужливи за гражданите, своевременно актуализирани, обстоятелствени, даващи цялата необходима информация за публичните политики, стратегическите документи.

Най-висок е показателят на прозрачността на Община град Добрич – 95%, която бележи лек спад спрямо предходната година, когато е бил 96,1%, но значително повече от 2020 – 91,8%. Следва община Балчик – 93,1%, която сравнително запазва своето ниво. Община Крушари вече е с показател 92,9% при 87% предходните години. Принос за това има и новият сайт на общината. С такъв е и община Генерал Тошево, но тя бележи лек спад – от 86,2% на 84,1%. Община Добричка също увеличава прозрачността си и тя вече е 85,3% при 78,1% през 2020 г. В класацията се изкачва и община Шабла – от 63,5% през 2021 г. на 72% през 2022 г. Община Тервел бележи спад – от 77,7% през 2021 г. на  64,4% през 2022 г. На последна позиция в областта е община Каварна – 55,4% през 2022 г. при 68,7% година по-рано.

Сравнителният анализ сочи, че шест от общините - Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари и Шабла са представили на Интернет страницата си правомощията/ функциите на институцията в отделен текст. Това не са направили две от общините - Балчик и Тервел. Всички общини са публикували на сайта си списък на услугите, които предоставят. Само община Генерал Тошево не е публикувала вътрешни правила, свързани с предоставянето на административни услуги. Всички имат секция за проекти за нормативни актове. Само Каварна не посочва на Интернет страницата си датата на публикуване на проектите за нормативни актове. Общините Добричка и Каварна не са публикували доклада от обществените консултации по проекти за нормативни актове. На интернет страницата на всички общини могат да се открият регистрите, които институцията поддържа. Всички общински сайтове имат секция "Контакти". Там е посочена информация за адреса на общината, електронна поща, телефон, а четири от общините – Балчик, Генерал Тошево, Добрич и Тервел посочват и информация за работно време.

В сайтовете на осемте общини от областта секцията "Достъп до информация" е в основното меню. Само Шабла няма публикувана информация за звеното в съответната администрация, което отговаря за приемането на заявления за достъп до обществена информация. Всички общини, без Тервел и Шабла, са публикували на сайта си разяснителна информация за упражняването на правото на информация. За общините Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка и Крушари разяснителната информация за упражняването на правото на информация може да се открие като текст в секция "Достъп до информация", а за община Каварна - във файл "Как да упражняваме правото си на достъп до информация". Само община Шабла не публикува на сайта си информация за нормативите за разходите за предоставяне на достъп до информация. "Вътрешни правила относно достъпа до информация" не е публикувала Община Каварна, в секция "Достъп до информация" тази информация може да се намери в сайтовете на общините Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Крушари и Тервел, а в сайта на община Шабла е в секция "Документи". Текст за реда за достъп до публичните регистри, които поддържа администрацията има на сайтовете на общините Балчик, Добрич, Добричка и Крушари. Нямат такава общините Генерал Тошево, Каварна, Тервел и Шабла. Всички общини от областта приемат заявления по ЗДОИ по електронен път. Нямат задължителна електронна форма за подаване на заявления и не се изисква електронен подпис за подаване на заявление по електронен път.

Само общините Генерал Тошево и Тервел нямат публикуван списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на институцията. В половината от общините - Генерал Тошево, Добрич, Добричка и Крушари е посочено мястото за преглед/четене на предоставената информация.

Във всички общини от областта, без Каварна, има публикувана информация относно COVID 19?.

Годишния финансов отчет на общината за 2021 г. е публикуван само от община Балчик, а за предходната година такива имат Балчик, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла. Само Каварна не е публикувала на интернет страницата си бюджета на институцията. Четири от общините – Балчик, Добрич, Крушари и Тервел са публикували  Бюджет накратко/бюджет за гражданите.

Всички общини са публикували списък на подалите декларации по чл.35 от ЗПКОНПИ? самите декларации за имущество и интереси. Всички имат на Интернет страницата секция "Профил на купувача". Само Каварна и Тервел нямат публикувани там обявления за обществени поръчки. Те нямат посочен линк към Профила на купувача на институцията в националната електронна платформа за възлагане на обществени поръчки /ЦАИС ЕОП/.

Само община Каварна не е публикувала на сайта си отчет за изпълнение на бюджета на общината. Половината от общините – Балчик, Добрич, Добричка и Крушари са не са публикуван проект за Общ устройствен план (ОУП). Единствено Тервел няма публикуван регистър на разрешенията за строеж.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c