Водещи новини Общество

Кметът Йордан Йорданов и награден учител от Добрич на приема на президента за 24 май

„За мен е чест да присъствам на традиционния прием на Президента на Република България Румен Радев в Националния исторически музей“, написа в профила си във фейсбук кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той публикува снимки с държавния глава, с вътрешния министър Бойко Рашков и други от приема.

На приема е присъствал и учителят по философия в СУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич Димитър Димитров, който е носител на двете престижни отличия в сферата на образованието – Голямата награда „Учител на годината” в направление Хуманитарно в конкурса на Съюза на българските учители и на „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката. Наградата „Неофит Рилски” му беше връчена именно по време на традиционния прием на президента в Националния исторически музей.  

Делото на Светите братя Кирил и Методий ни отреди благородната мисия да бъдем държава на духа. Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес. Това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към Отечеството и света, към бъдните поколения. Днес всички сме само българи. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционния прием, който след двегодишно прекъсване се проведе отново в Националния исторически музей по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

На приема присъстваха министър-председателят Кирил Петков, министри от кабинета, представители на религиозните общности у нас, посланици на чужди мисии, представители на интелигенцията от всички сфери. 

Президентът Радев каза, че това е най-светлият и съкровен за всеки българин празник. Буквите, езикът, културата са нашият общ дом. Те са вградени здраво в българската държавност, посочи президентът Радев. Важно е благородството на духа и затова се радвам, че тук са нашите учени, представителите на читалищното, библиотечното, музейното дело, които съхраняват нашите постижения за бъдните поколения, нашите творци, хората на изкуството, които поддържат съвестта жива, които ни вдъхват самочувствие и ни сплотяват около нашите национални идеали, и разнасят славата на Родината по света, заяви Радев.

Радвам се да видя стотици български учени, от които започва пътят на знанието за всеки от нас. Духовниците, които ни подкрепят с вяра и упование в мигове на изпитания. Българското офицерство, носител на достойнството на нацията. Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна култура и които със словото и делото си градите бъдещето на България и задълбочавате връзките с нашите приятели от голямото европейско семейство, заяви президентът Румен Радев.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.