Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С празнично шествие, молебен и концерти Добрич отбелязва 24 май

С празнично шествие по централния булевард „25 септември” на 24 май в Добрич ще бъде отбелязан Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще започне с благодарствен молебен в храм „Св. Георги” от 9 часа. По-късно ще бъдат поднесени цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий.

Началният час на шествието е 10.00 ч.

Както всяка година, шествието ще бъде поведено от 109-годишната икона на Светите равноапостоли Кирил и Методий, носена от ученици на Хуманитарната гимназия, която е наследник на първото класно училище в града. Иконата е творба на художника Господин Желязков и днес краси царския ред в храма „Света Троица” в Добрич. По централния градски булевард под звуците на химна „Върви, народе възродени!”  ще преминат деца, ученици, студенти, учители, културни дейци и творци на изкуствата, представители на науката.  В празничното шествие на 24-ти май ще се включат ученици от 24 училища – общински, държавни, частни. Отличниците в учебните заведения в град Добрич са 3194. Шествието ще продължи до паметника на Йордан Йовков, където ще бъдат положени цветя.

От 10.30 до 13.00 ч. пред паметника на Светите братя ще се състои Караул на паметта с ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 11.30 ч. на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт. В него ще участват Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“, Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Гергана Стоянова и хореограф Севдалина Атанасова, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

От 12.00 ч. в Градския парк „Св. Георги”, пред музея, ще започне празничен концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Калина Василева и солист Ирина Олшанска – цигулка.

Ден на отворени врати ще има от 10.00 ч. до 17.00 ч. в Художествената галерия, от

09.00 ч. – 13.00 ч., 14.00 ч. – 18.00 ч., Регионален исторически музей – Добрич с обекти: Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология.

c