Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Добрич празнува 24 май

С благодарствен молебен в храм „Св. Георги” започна честването в Добрич на  най-обичания празник в културно-просветния ни календар, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По-късно бяха поднесени цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий.

В празника се включиха кметът Йордан Йорданов, народните представители Йорданка Костадинова, Галина Събева, Мая Димитрова и д-р Ивайло Христов, областният управител Галин Господинов, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, Светлана Василева – началник на Регионално управление на образованието, почетни граждани на Добрич, представители на културни и образователни институции.

Празничната програма започна с изпълнение на най-малките празнуващи - Дария Георгиева от СУ "Димитър Талев" изпълни стихотворението "На Кирил и Методий".

„Преди 150 години в Добрич е създадено първото класно училище. Днес възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ носят знамената на празничното ни шествие и предават завета на следващия випуск.

Преди 150 години, нашите предци са разбирали много добре каква е стойността на знанието и просветата. Те са разбирали колко пагубно е невежеството. Учителите са били носени на ръце, а млади и стари с уважение са произнасяли думата даскал.

Днес имаме училища и прекрасни учители, но правим ли достатъчно да спечелим битката с невежеството? Вярваме ли в силата на науката и образованието?

Вярвам, че силата на науката и образованието са ценност и днес! Вярвам, че е така заради добрите учители, съхранили силата на думите чета, образовам, уважавам!

Буквите, знанието и просветата са ни спасявали в тежки и мрачни години на безправие и деспотизъм. Превели са ни през византийско владичество, турско робство, а нас добруджанци и през румънска окупация.“, каза в празничното си слово кметът Йордан Йорданов.

„…В днешните объркани времена именно просветата, културата и Знанието са пътя, който трябва да следваме в търсене на разбирателство и уважение един към друг“, добави той.

След това се състоя церемонията по предаването на знамената на училищата от випуск 2021 на випуск 2022.

Традиционното шествие на ученици, учители, дейци на науката и културата се завърна отново в центъра на Добрич след годините на пандемия и ограничения. А най-малките пак имаха възможността да дефилират с лента „Отличник“.

Празникът продължава с концерти и Ден на отворени врати в Художествената галерия и обектите на Регионалния исторически музей.

От 11.30 ч. на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт. В него ще участват Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“, Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Гергана Стоянова и хореограф Севдалина Атанасова, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

От 12.00 ч. в Градския парк „Св. Георги”, пред музея, ще започне празничен концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Калина Василева и солист Ирина Олшанска – цигулка.

c