Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Балчик отбеляза Деня на духовността и празника на града, отличи учители и ученици

С празнична литургия в храмовете в града започнаха тържествата за 24 май, който се отбелязва и като Ден на  Балчик. На площад „21 септември“ се състоя издигане на националния флаг. Празникът продължи с ученическо шествие.

Церемония по издигане на националния флаг, знамето на Европа и на Балчик

На тържествената сесия на Общинския съвет по повод 24 май със званието „Учител на годината“ и парична награда бяха удостоени 27 учители от детски градини и училища. Сред тях и петима пенсионери. Специална награда като основател на ОУ "Й. Йовков" Тузлата, основоположник на Учителския клуб в Балчик, получи 90-годишната Керанка Генчева.

Званието „Ученик на годината“ бе присъдено на 8 ученици, отличени за високите им постижения както в обучението, така и в извънкласните дейности, изкуството и спорта. Наградени бяха и седем абитуриенти отличници. Подпомогнати бяха и деветима зрелостници от социално слаби семейства. Симона Илиева от СУ „Христо Ботев“ беше отличена както като „Ученик на годината“ и като отличник абитуриент. 

Голямата награда за принос в културния живот на Балчик бе връчена на Пламен Банчев, дългогодишен ръководител на народно читалище „Паисий Хилендарски-1870“  в Балчик, участник в Театралния състав на читалището.

Тържествена сесия на Общински съвет Балчик

В приветствието си кметът Николай Ангелов пожела хубав празник и дълго време без прекъсване да се събираме на този площад в този ден, когато празнуваме деня на славянската писменост и празник на града.  

Празникът продължава вечерта с концерт – спектакъл „Лицата на Балчик“. На него по традиция ще бъдат отличени хора, спечелили признание в местната общност с добри дела. Първата такава инициатива се състоя през 2012 година.

Водещи са Ева Кикерезова и младият автор и изпълнител Тино. Кулминацията на вечерта ще бъдат Стефан Вълдобрев и групата „Обичайните заподозрени“.

50 години от завършването на Випуск` 72 на Балчишката гимназия
c