Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Учителят Димитър Димитров от Добрич: Образованието е най-сигурният начин човек да направи живота си по-добър

Преподавателят по философия в Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич Димитър Димитров е носител на двете престижни отличия в сферата на образованието – Голямата награда „Учител на годината” в направление Хуманитарно в конкурса на Съюза на българските учители и на „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката. Димитров е завършил във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”, бакалавър психология и магистратура философия. Работил е в Дом „Дъга” като психолог две години, от 17 години е учител по философия в СУ „Свети Климент Охридски”. Наградите „Неофит Рилски” ще бъдат връчени утре – 24 май, на традиционния прием на президента Румен Радев в Националния исторически музей.  

Г-н Димитров, честити Ви награди! Как приемате тези високи отличия, очаквахте ли ги?

През последните години понатрупах доста опит специално по философия и гражданско образование, дойдоха и успехите. От няколко години в област Добрич моите ученици са първи на Олимпиадата по гражданско образование. До сега не сме имали по философия много големи успехи, винаги сме били в първата десятка. Но тази година имаме първо място в областта и второ в страната, което е изключително голям успех. Когато има деца, които с интерес, с желание работят, се получават малко по-лесно нещата.

Разкажете за двете награди, как става изборът на отличените?

Наградата „Неофит Рилски” е по предложение на Педагогическия съвет на училището. И тази, и миналата година имах лауреат на Националната олимпиада по гражданско образование – това е дванадесетокласник с 6.00, и второ място по философия. Може би това наклони везните на колегите да ме предложат за „Неофит Рилски”. За „Учител на годината” се кандидатства, т. е. има конкурсно начало. Там пишем трудова биография, към която прилагаме всички успехи и това, което сме постигнали през годините досега. Областното представителство на Съюза на българските учители одобрява и изпраща кандидатурите за националния етап на конкурса. Жури от представители на Софийския университет „Свети Климент Охридски” взема крайното решение за отличените. В моята област – на хуманитарните науки, участват всички учители по български език и литература, история, география и философия и конкуренцията е доста голяма.

Как ще коментирате факта, че с двете награди са отличени четирима преподаватели на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич?

Първо, в СУ „Свети Климент Охридски” винаги се е работило много сериозно и отговорно. Повечето ми колеги наистина много сериозно приемат обучението на децата и с удоволствие работят с тях. Има ли възможност да се участва някъде в конкурси, ние винаги сме помагали на учениците, насочвали сме ги. С желание работим с децата и може би за това в много области те са отличени – физика, химия, история, хореография.

Как се преподава философия в училище по изкуства? По лесно ли се работи с деца, които имат такива интереси?

И лесно, и трудно. Защото интересите на голяма част от децата са насочени в други области. Само че музиката, специално, и философията имат и много общи неща. Като хармонията, която се изучава, космосът. И пак казвам – стига да има деца, които имат интерес, всичко става по-лесно.

Получихте двете най-големи награди в сферата на образованието. Това за Вас освен признание е и отговорност вероятно. От тук нататък към какво ще се стремите?

Разбира се, че е отговорност. Защото ние всеки ден в работата си се доказваме пред учениците. Те са, може би, нашият най-голям коректив. Всеки ден се явяваме на някакъв изпит пред тях. От тук нататък и обществото, и организациите, които ни награждават, ще гледат на нас с малко по-други очи, може би, като на хора, на които могат да разчитат. Като на такива, които от тук нататък трябва да са сред най-добрите.

Какво е пожеланието Ви по повод 24 май – към колегите Ви, към учениците?

На първо място, да бъдат здрави. Образованието е най-сигурният начин човек да направи живота си по-добър, да промени и социалния си статус, и живота си към по-добро.

c