Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Добри практики на гражданско участие в област Добрич

В рамките на проект, изпълняван от „Про Нюз Добрич“ ЕООД,  е извършен Експертен анализ по Дейност 2: Проучване, обследване и анкетиране на гражданско участие в местното управление - сигнали, връзка местни власти-бизнес“ във връзка с изпълнение на проект: „Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от  Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в областта – „Добро управление на местно ниво“.

Добрите и иновативни практики са възможност местните и регионалните власти да демонстрират своята ефикасност и ефективност и да се докажат като компетентни институции. Прилагайки добри практики и постигайки предварително формулирани цели по най-добрия възможен начин, те се доказват като организации, които поемат своята отговорност в общественото и демократичното развитие.

Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност.    

В община Добрич са разписани правила и цели за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност за инициативи и дейности, свързани със следните приоритети: Решаване на конкретни социални проблеми; Повишаване социалната ангажираност на младежите за разрешаване на специфичните им проблеми (общуване, образование, възможности на пазара на труда, свободно време); Преодоляване социалната изолация и реинтеграция на уязвими и маргинализирани групи; Насърчаване на доброволческа дейност, междукултурно и междуетническо сътрудничество, утвърждаване на национални традиции и европейски практики; Здравословен начин на живот; Опазване на околната среда; Икономическо развитие; - Гражданско образование. Максималната финансова помощ е в размер на 3000 лева, преведена на два транша - 70% в началото и 30% след завършване на дейностите и представяне на отчет за цялостно изпълнение на проекта. Предвидено е финансиране освен на НПО и на граждански неформални групи. Уредени са необходимите условия, допустими дейности, формуляр за кандидатстване. В комисията по оценка са само представители на администрацията и на общинския съвет, но може да поиска мнение от независими експерти относно целесъобразността и качеството на проектните предложения. За 2021 са финансирани 6 проекта на стойност 14 000 лева. За 2022 г. е предвиден бюджет от 15 000 лв.

 Иновативна програма за реализацията на благоустройствени мероприятия върху общински обекти с участието на местното население в Община Добрич. Първата по рода си Програма в България, която насърчава граждански инициативи в полза на Общината, обезпечени със средства от общинския бюджет. Програмата е номинирана като една от най-добрите иновативни практики на Общини от Фондацията за реформа в местното самоуправление през 2005 година. През 2007 година Община град Добрич получи награда от Сдружение „Болкан-Асист" за най-добра практика за гражданско участие в бюджетния процес. Програмата е активно промотирана по време на обучителни семинари и форуми с фокус върху гражданското участие и публично-частното партньорство.

Практиката на Община Добрич за форум „Добрич в бъдеще време“ получи престижна номинация в конкурса на Института по публична администрация  за добри практики от дейността на държавната администрация. Инициативата е класирана на трето място в категорията „Социална икономика и социално предприемачество“.  „Добрич в бъдеще време“ е първият по рода си граждански форум в Добрич, който мобилизира гражданския потенциал и акумулира работещи идеи за развитието на града и региона и възможностите за тяхната реализация.  Инициативата е част от  GlobalDobrich , чиято мисия е да активизира гражданското участие и да създаде глобална общност от хора, които живеят в Добрич или са свързани с него. Всички те, с техния опит, знания, възможности и посветеност са най-ценния капитал, с който градът и регионът разполагат. За първи път Форумът се проведе на 28.05.2017 г., а на 24.09.2017 г. се осъществи второто му издание като форумът вече отчита реални резултати. На 21.09.2017 г. в Добрич стартира „Фермерски пазар“ за екологични продукти, произведени в региона, който бе осъществен по идея на участниците в първото издание на гражданския форум. Пазарът цели да възроди града като исторически търговски център и важен селскостопански регион. Гражданският форум се осъществява с участието на гражданската инициатива „Глобален Добрич“ и финансовата подкрепа на община Добрич (зали, озвучаване, административно, организационно и PR обслужване). В първото и второто издание на Форума взеха участие над 200 граждани като се наблюдава растящ интерес от факта на взаимодействие с местната власт и от наличието на реални резултати. Ползата от организирането на подобен форум е както за гражданството, за развитието на града, така и за общинската администрация, тъй като Форумът е реална платформа за сътрудничество и съвместна работа за обща кауза.

Виртуална приемна чрез фейсбук страницата на Община град Добрич Практиката стартира още със създаването на официалната фейсбук страница на общината през февруари 2016 г. При разработването ѝ екипът се съобразява с изискванията към фейсбук страниците на институциите, като идеята за устойчива връзка с проблемите на жителите на Добрич е водеща. Общуването чрез социалните мрежи се наложи като водещо и това изисква от администрациите да разширят механизмите си на работа и диалог. Прякото участие на гражданите осигурява реална обратна връзка в системата на управление и е пълноценен източник за коригиращи предложения и решения.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c