Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Бежанци от Украйна остават в хотели в Албена

В курорта Албена всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила от Украйна, са готови да продължат участието си и при новите условия, съобщават от Министерски съвет. От там информират, че десетки хотели в страната вече се записаха за новата хуманитарна програма. Тя предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. Не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране.

В Албена са настанени над 1 500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6 години.

Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотел, в които са настанени над 10000 души. На място анкетьорите деконстрират на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.

c