Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С празнично шествие и караул на паметта Добрич ще почете делото на Светите братя

Традиционното ученическо шествие ще премине по централната част на Добрич на празничния 24 май.

Програмата на тържествата по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започва от утре, 23 май. От 10.00 ч. пред паметника на Св. св. Кирил и Методий ще бъдат връчени отличия за принос в развитието на образованието в град Добрич.

Музикален поздрав ще отправят възпитаниците на Школата по акордеон при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870“ с ръководител Деян Дженков.

Празничният 24 май ще започне с благодарствен молебен в храм „Св. Георги” от 9 часа. По-късно ще бъдат поднесени цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий.

Началният час на шествието е 10.00 ч. От 10.30 до 13.00 ч. пред паметника на Светите братя ще се състои Караул на паметта с ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 11.30 ч. на площад „Свобода“ ще започне празничен концерт. В него ще участват Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“, Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ с ръководител Гергана Стоянова и хореограф Севдалина Атанасова, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител Александър Александров и хореограф Юрий Митев.

От 12.00 ч. в Градския парк „Св. Георги”, пред музея, ще започне празничен концерт на Български камерен оркестър – Добрич с гост-диригент Калина Василева и солист Ирина Олшанска – цигулка.

Ден на отворени врати ще има от 10.00 ч. до 17.00 ч. в Художествената галерия, от

09.00 ч. – 13.00 ч., 14.00 ч. – 18.00 ч., Регионален исторически музей – Добрич с обекти: Музей в Градски парк „Св. Георги“, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Археология.

c