Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Гражданското участие - мотивация за отстояване на позиции в защита на важни обществени интереси

В рамките на проект, изпълняван от „Про Нюз Добрич“ ЕООД, беше извършен Експертен анализ по Дейност 2: Проучване, обследване и анкетиране на гражданско участие в местното управление - сигнали, връзка местни власти-бизнес“ във връзка с изпълнение на проект: „Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“, финансиран от  Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ в областта – „Добро управление на местно ниво“.

През годините гражданските организации подобряват средата в своите общини и активно сътрудничат на граждани при решаване на техните проблеми и защита на техните права. Гражданското участие е стимул и мотивация за заемане и отстояване на позиции в защита на важни обществени интереси примерно при разпределение на общинския бюджет. Ролята на гражданското участие е изключително важна на общинско ниво, за подсещане на общинските власти за важните проблеми, но и за сигнализиране при излизане извън правилата.

Идентифицирани бяха фокус групи с цел активизиране на гражданската общност и повишаване на гражданското участие и внимание на гражданите към планиране и разходване на бюджетни средства, вкл. европейски фондове.

Работата беше насочена към: граждани, бизнес, местни администрации, работещи на информационните гишета, медии. Въз основа на проведените анкетни проучвания беше набрана информация за това колко често имат нужда от административни услуги, в кои сфери има най-голям натиск за корупционни практики, препоръки с цел да се подобри средата за развитие на частния сектор и за стабилно гражданско общество.

В анкетното проучване са взели участие представители на заинтересованите страни на териториите на общините Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Добричка, Каварна, Крушари, Тервел, Шабла: общински администрации 8 бр., граждани 968 бр., медии 8 бр. и бизнеса -  29 бр.

Анализирахме получените резултати и изготвихме анализ и препоръки.

На база на проучванията създадохме аналитичен модел и техническо задание за бъдещата платформа за въвеждане на практики за прозрачност и информиране на гражданите какво правят общинските и регионални власти за постигане на публичност в действията си:

  1. Портал Агора Добрич /www.agoradobrich.com/ за информиране и известяване на населението за текущи и бъдещи обществени поръчки, конкурси, търгове и друга информация за изразходване на публични ресурси.
  2. Мобилното приложение, чрез което гражданите и представителите на бизнеса ще имат възможност да съобщават нередности и злоупотреби при изразходването на публични ресурси. Потребителите му ще получава новините от портала.  Всички получени сигнали ще се селектират и подават към институции и власти. Ще се проследи реакцията - срок, ефект, удовлетвореност. В края на проекта ще се анализира и направят допълнения и корекции. След това приложението ще бъде предложено на местните власти като инструмент за ефективна комуникация с гражданите и бизнеса. Изискването на екипа е приложението да е безплатно за гражданите.

Проектът “Гражданите и бизнесът - гарант за по-ефективно местно управление“ на „Про Нюз Добрич“ ЕООД се финансира от Фондация „Америка за България“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“

c