Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Предлагат магистрала „Черно море“ да продължи като четирилентов път до Шабла

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов се срещна с областните управители на Добрич, Варна и Бургас

Очаквам скоро да приключат процедурите по съгласуване на Морския пространствен план и да го представим пред Европейската комисия. Това заяви в Бургас вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на откриването на национална кръгла маса на тема „Черноморски хоризонти 2022. Бъдеще за Черно море-бъдеще за Европа“.  

По думите на регионалния министър от стратегическа важност за развитието не само на Черноморското крайбрежие, но и на страната, е проектирането и изграждането на АМ „Черно море“. Предложението е тази магистрала да продължи като първокласен четирилентов път на север от Варна до Шабла с връзка към Констанца и Тулча, а на юг от Бургас – до Созопол и Резово с връзка към Демиркьой и Истанбул. Така ще се реализира стратегическата цел за подобрена „свързаност”, ще се създадат условия за пълноценно използване на специфичните потенциали на района и ще се активизира източната меридиална ос на развитие по Черноморското ни крайбрежие. „Така бихме могли да намалим негативните ефекти от международната ситуация с инструментите, с които разполагаме“, каза още регионалният министър. 

„С около 400 километра крайбрежие и изключителна икономическа зона от около 36 000 кв. км в Черно море, в която притежаваме правата върху подземните и водни ресурси, имаме огромен потенциал. Трябва да насочим усилия той да бъде изучен и използван по-ефективно“, каза още вицепремиерът. Според него начините да стане това са чрез по-цялостно обвързване на Интегрираната морска политика с Интегрираното управление на крайбрежните зони. Пред морския сектор също стои съществен потенциал за развитие - тежката индустрия, воден транспорт, туризъм, енергетика и природни ресурси, смята вицепремиерът. Заради развитата си транспортна и научна инфраструктура в крайбрежните области Добрич, Варна и Бургас може да бъде постигната интелигентната специализация, насочена към морския сектор.

Той напомни и за възможностите за развитие на трите общини с европейски средства. Добрич е сред общините, които ще имат достъп до 2,5 млрд. лв. С над 750 млн. лв. от петте програми за трансгранично сътрудничество, също биха могли да бъдат реализирани съвместни проекти в пограничните региони на България. Централните и местни власти имат осигурен достъп и до още 2,5 млрд. лева по други европейски програми за сътрудничество и добросъседство, каквито са Интеррег-Европа и „NEXT Черноморски басейн“.

Във форума участваха също областните управители на Бургас – Стойко Танков, на Варна – Благомир Коцев, и на Добрич – Галин Господинов, кметът на Бургас Димитър Николов, народните представители Петър Кънев и Златомира Карагеоргиева-Мострова, представители на институции, свързани с морето, и други. 

c