Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Албена беше домакин на Националната среща на финансистите от общините

Общо 314 финансови експерти и директори на ресорни дирекции в различни общински администрации си дадоха среща в Албена за двудневен национален форум, организиран от Национално сдружение на общините в Република България - НСОРБ и НСОРБ - Актив ЕООД. Проявата се проведе за 24-та поредна година и премина при изключително висок интерес.

В рамките й бяха дискутирани най-актуалните теми в сектора, свързани с моделите за субсидиране на общините, проблемите в системата на местните данъци и перспективите за разширяване портфолиото на предоставяните електронни услуги, процесите, свързани с управлението на отпадъците.

В редица малки общини делът на собствените приходи съставлява едва между 13–15%, обърна внимание кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров по време на дискусията за бъдещето на финансовата децентрализация. Той сподели, че кметовете и председателите на общински съвети трябва като общност да разсъждават за преформатирането на модела за финансиране на общините. Успоредно с механизмите, които биха повишили обвързаността на администрациите с икономическото развитие, трябва да бъдат предвидени и възможности да реална подкрепа на общините с по-слаб потенциал за икономическа дейност. Много от тях са донори на работна ръка за своите съседи. Именно затова изборът на модел за плащане на евентуално преотстъпените данъци, трябва да отчита техните интереси, подчерта д-р Димитров. В тази посока са и предложенията на НСОРБ, които са обект на разгорещена дискусия в рамките на Регионалния форум, който се проведе в курортния комплекс „Албена“.

В различните формати на събитието участваха представители на Министерството на финансите, Министерството на електронното управление, Агенцията за държавна финансова инспекция, Фонд ФЛАГ, Сметната палата, и др.

c