Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

21 май – Световен ден на мигриращите риби

На 21 май 2022 отбелязваме Световния ден на мигриращите риби. Денят се чества в цял свят и има за цел да разкаже повече за тези ценни за хората водни обитатели – кои са те, защо мигрират, какво ги заплашва. Около 1500 организации се включват в Световния ден на мигриращите риби и организират различни събития, под шапката на Световната фондация по миграция на рибите, базирана във Вашингтон.

„Мигриращите риби ни свързват! Природата и подводният живот са застрашени, както никога досега. Никой отделен човек, държава или организация не може да реши това сама. По целия свят хиляди хора вече работят върху решения, които помагат на мигриращите риби. Чрез свързване и споделяне фондацията изгражда по-силно движение за спасяване на мигриращите риби в реките“, посочват от организацията.

Денят е повод да си припомним за значението на мигриращите риби и колко жизнено необходимо за всички нас е да има здрави, свободно течащи реки. Много видове мигриращи риби са силно застрашени, а с тях и прехраната на милиони хора по света. Основните причини са прегради по реките като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове, които нарушават естествения поток на реките и възпрепятстват миграцията на рибите, коментират от „Зелени Балкани“.

c