Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Пролетната сеитба в област Добрич е приключила

Пролетната сеитба на слънчогледа и царевицата в област Добрич в по-голямата си част е приключила. Към вчерашния ден в областта са засети 845 150 дка с маслодаен слънчоглед и 906 340 дка с царевица за зърно.

От площите със зимна маслодайна рапица са пропаднали общо 8 518 дка , които вероятно ще бъдат презасадени с пролетни култури, съобщават от Областната дирекция „Земеделие“.

Към настоящия момент състоянието на есенниците е в преобладаващо добро и много добро състояние.

Във всички агроекологчни райони на областта е започнала пролетната миграция на възрастните дървеници. Земеделските стопани следва да наблюдават посевите и да следят за прага на икономическа вредност, като контролът следва да бъде съобразен с добрите растителнозащитни практики.      

От болестите отфитопатогенен характер, които са от икономическо значение, се наблюдава брашнеста манана около 5% от площите. Пшеницата е най-податлива на брашнеста мана по време на интензивен растеж и след пролетно подхранване с азотни торове. Развитието на патогена започва от най-долните листа и постепенно обхваща, и горните. Влажните условия и гъстите посеви благоприятстват развитието.

c