Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на пчелите

Световният ден на пчелите - 20 май, е обявен с резолюция на ООН през декември 2017 г. и има за цел да повиши осведомеността за значението на пчелите и тяхната защита. Денят на пчелите се отбелязва за първи път през 2018 г. благодарение на Словения, известна и като "Земята на добрите пчелари". Държавата предлага на ООН отбелязването му да съвпада с рождената дата на Антон Янша, смятан за пионер на модерното пчеларство от региона Карниола.

Темата за пчелите е много актуална през последните години във връзка със световния проблем за тяхното изчезване. Учени и изследователи от цял свят насочват усилията си, за да отговорят на въпроса защо пчелите намаляват. За всички, които се занимават с тяхното отглеждане, е ясно, че употребата на определени химически вещества за растителна защита води до измирането на пчелите, а те са ключово звено в жизнения цикъл на растенията.

Безспорен факт е огромното значение на медоносните и дивите пчели за запазването на биоразнообрзието, за опрашването на различни растителни видове и не на последно място тяхната важна роля за хората.

Пчелите са застрашени. Актуалните проценти на изчезване на видове са 100 до 1000 пъти по-високи от нормалните поради човешкото въздействие. Близо до 35 процента от безгръбначните опрашители, особено пчелите и пеперудите, и около 17 процента от опрашителите на гръбначни животни, като прилепи, са изправени пред изчезване в световен мащаб.

c