Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Мария Стефанова от ЕГ „Гео Милев” в Добрич пет години пълна отличничка

С пълен отличен 6.00 завърши петте си години на обучение в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Мария Стефанова. Момичето е ученичка в 12 д клас с първи английски език и втори руски. За Про Нюз Добрич абитуриентката разказа как е постигнала пет пъти такъв успех и сподели мечтите си.

„В началото с английския език ми беше много трудно. И понеже в осми клас завърших с пълен отличен реших да е така и през следващите години”, разкри зрелостничката. Обясни, че на частни уроци не е ходила от 7 клас. Не е учила всеки ден, обикновено се е подготвяла преди контролните. Категорична е, че й и била достатъчна подготовката в клас. Благодарна е главно на учителите си по английски език – Павлина Станкова и Албена Веселинова. „Аз не знаех, че съм добра по английски, че езиците ми отдават преди те да ми покажат, че всъщност нещата се получават стига да обърнеш повече внимание”, сподели Мария. Тя е благодарна и на всички педагози, които са й преподавали през годините.

Най-трудният предмет за абитуриентката е бил историята. „Не мога да помня числа изобщо”, откровена е тя.

Мария има сертификат за ниво С2 по английски език. Сподели, че подготовката за изпита е била много голяма, продължила е две години. Трябвало е да учи почти всеки ден, решавали са много задачи с класната си Павлина Станкова. Участвала е и в олимпиади по английски език, има призови класирания на областно ниво.

„Мислех си, че когато стигна до 12 клас, няма да имам търпение да си тръгна от Езикова гимназия – разказа зрелостничката. – Обаче колкото повече приближаваше краят на учебната година, и то на 12 клас, толкова по-тъжно, носталгично ми ставаше. Защото имаше много учители, с които бяхме изградили по-близка връзка, в смисъл – разбирахме се, и това ще ми липсва”.

Абитуриентката ще кандидатства медицина – във Варна, София и Плевен. Ако бъде приета и може да избира е категорична, че ще учи във Варна. Тя се е явила на предварителните изпити. Сподели: „Заради притеснението от факта, че е изпит, резултатите ми не са чак толкова добри колкото ми се искаше. Но разбрах на какво трябва да наблегна. И това беше като цяло целта ми да се явя на предварителните изпити”.

Мария не само иска да стане лекар, но и вече е избрала специалността, по която иска да работи - пластичен хирург. „И то не за пари, както всички смятат. А защото това е нещото, което би ми било най-интересно. Не мога да си представя да правя нещо друго”.

Абитуриентката смята, че е важно младите хора да останат в България. Тя планира специализацията й да е в чужбина, за да получи по-различно преживяване. Но вижда бъдещата си реализация като лекар тук, в родината. 

c