Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Позитивно: Детелина от Каварна спечели битката с рака

Детелина Атанасова от Каварна спечели битката с онкологично заболяване. Вчера тя се завърна от клиника в Истанбул, Турция, където бе излекувана от екип, ръководен от проф. Замфер Гюлбаш.

Каварненката страдаше от Хочкинов лимфом, вид рак на лимфната система. През 2009 година в България й поставят обаче диагозата Нехочкинов лимфон, анапластичен, Т-клетъчен. Тя започва химиотерапия с ударни дози. Детелина излиза в ремисия, която продължава пет години без два месеца. Следват няколкократни връщания на заболяването, биопсии, химиотерапии и ремисии. Междувременно е направена и автоложна трансплантация на стволови клетки в София. През ноември 2018 година каварненката е в поредната си ремисия. След няколко месеца обаче се ракът се завръща отново и отново следват химиотерапия, ремисия, химиотерапия и т. н.

Детелина решава да потърси лечение в чужбина и се обръща към клиниката в Истанбул.  Там й поставят вярната диагноза – Хочкинов лимфом. Получава оферта, но необходимата сума от 180 000 лева е непосилна за нейното семейство. По тази причина в началото на миналата година приятели на 40-годишната жена стартират кампания за набиране на средствата. 

Лечението на каварненката в турската клиника започва през септември 2021 година. Направени са й пет химиотерапии и 20 лъчетерапии. За последно жената е в турското лечебно зеведения за окончателни изследвания и 5 скенер. Те показват, че благодарение на химиотерапията и лъчетерапията туморът е унищожен. От тук нататък й предстоят контролни изследвания и скенер на 6 месеца.  

Детелина е майка на 15-годишно момче и е щастлива, че е здрава и ще може да го отгледа. Тя изказва благодарност на всички познати, непознати, приятели, близки, помогнали да бъдат набрани средствата за лечението й. „Благодаря на всички, защото без тяхната подкрепа аз нямаше да отида в турската клиника и да се излекувам”, сподели каварненката. Допълни: „Господ е велик. Трябва да вярваш, че го има. Защото наистина Господ помага”. Убедена е, че е извървяла трудния път към изцелението си благодарение на подкрепата на семейството си и на една сила, която наистина помага.

На всички пожелавам само здраве, защото то е най-важното, е посланието на Детелина. „Когато имаш здраве, имаш всичко”, категорична е тя.

c