Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Хлебари от област Добрич не могат да кажат дали хлябът ще поевтинее при 0% ДДС

0% ДДС за хляба е част от антикризисните мерки, обявени от Правителството днес. За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, заяви премиерът Кирил Петков, а вицепремиерът Нинова коментира, че нулевата ставка на ДДС върху хляба засяга всяко българско семейство и ще стигне до всеки дом и до всяко домакинство.

брифинг - Петков, Василев, Балабанов / кадър bTV

С колко ще поевтинее насъщният и дали изобщо ще се случи това? „Все още има неяснота и много условности. Дали на всички продукти, които се влагат в хляба, ще бъде нулева ставката или само на готовото изделие? Ако гледаме всички продукти и консумативи – брашно, ток, вода, и по веригата да падне ДДС, тогава ще има някакъв ефект. Но ако е само върху производството на хляба – едва ли“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

Хлебари смятат, че нулевата ставка на ДДС върху хляба няма да доведе до 20% по-ниска цена за крайния потребител. Една от причините е поскъпването на брашното. „В началото на тази седмица обявиха нови цени на брашната, с 50 до 100 лева на тон по-високи. Ток купуваме 4-5 пъти по-скъпо. Ако се намали ДДС на тока, на газта и евентуално на брашното, които са изключително големи пера, тогава ще има ефект. Но ако е само от цената на произведения хляб, разликата няма да е голяма“, казва Няголов.

По думите му когато се изясни картината, в бранша ще могат да си направят разчети и да кажат каква ще бъде цената на хляба. Според него по-добрият вариант е да има дотация върху брой произведен хляб.

Производителят на хляб от с. Стефаново Спиридон Спиридонов смята, че очакванията от падането на тази ставка са малко по-големи, отколкото е реалността. „Хлябът едва ли ще поевтинее. Ако за два-три месеца увеличението на материалите за производство е 30-40%, нулевата ставка ще доведе пак до покачване, но с по-малка стъпка. Смятам освен това, че трябва да се повишат заплатите в бранша, които ние си мислехме, че са добри, но те вече не са и трябва да се вдигнат. Не съм много оптимист, че ще може да се задържи цената на хляба. Хлебопроизводителите вече месеци работят почти без печалба или на минимална загуба, отрасълът не е толкова печеливш“, посочи Спиридонов.

c