Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Община Шабла подписа договор за 1,7 милиона лева по проект за енергийна ефективност

Подписан е договорът за финансиране на проект за подобряване на енергийната ефективност в сгради с обществено предназначение в Шабла, съобщават от Общината в морския град. Проектът бе сред 16-е одобрени по процедура към ОП „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.

Общата стойност на проекта е в размер на 1 774 468 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ. Ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност в две административни сгради на територията на община Шабла – на Общинска администрация и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в гр. Шабла. За изпълнение са предвидени енергоспестяващи мерки – топлоизолиране на външни стени, подмяна на дограма, топлоизолиране на покривни и подови конструкции, въвеждане на термо-помпена система за охлаждане/отопление, подмяна на осветителни тела, изграждане на фотоволтаична система за собствена консумация.

След внедряването на системите в двете сгради ще се намали закупуваната енергия от външен доставчик, ще се оползотвори енергия от възобновяем енергиен източник, ще се осигури енергийна независимост и високо ниво на енергийна ефективност, посочват от Общината.

Целта на проекта е подобряване на енергийните характеристики на сградите и трансформацията им в сгради с близко до нулево потребление; намаляване на емисиите на парникови газове; намаляване на енергийните разходи; повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници; повишаване на експертния капацитет на бенефициента в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия.

Проектът ще се изпълнява в сътрудничество с партньор от Норвегия – Сдружение „INTERNATIONAL DEVELOPMENT NORWAY ASSOCIATION“, което ще подпомага и подкрепя Община Шабла с обмяна на опит, знания и най-добри практики. Срокът за реализация на проекта е 24 месеца.

c