Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Танцов клуб „7/8” от Добрич спечели Голямата награда на Фестивала „Капанска китка”

Танцов клуб „7/8” от Добрич спечели Голямата награда на кмета на Разград в 12-то издание на Националния фолклорен фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора „Капанска китка”, съобщават от Община Разград. Отличието бе връчено от зам.-кмета Мирослав Грънчаров.

Близо 300 танцьори от девет формации от Североизточна България участваха във фестивала, който се организира от НЧ “Бузлуджа 2010“-Разград, Танцов клуб „Абритус“ при НЧ “Бузлуджа 2010“ и Община Разград.

Фолклорната надпревара се проведе в два тура. В първия след предварително изтеглен жребий клубовете представиха по две автентични народни хора, а за втория бяха подготвили по три танца или фрагменти от танци в определени музикални размери, след жребий изпълниха един от тях. Докато журито заседаваше, голямо хоро от всички участници във фестивала обиколи няколко пъти фонтана пред Общинския културен център.

Журито, което оцени изпълненията, бе с председател Любчо Василев – зам.-председател на Съюза на музикалните танцовите дейци в България и членове: хореографите Румян Занев и Чавдар Чанов. И тримата оцениха като високо нивото на участниците и ги поздравиха за доброто представяне.

Фестивалът бе закрит от Мирослав Грънчаров. Той пожела на участниците да се завърнат на разградска сцена с още по-добри изпълнения, поздрави тях и организаторите за това, че съхраняват за следващите поколения българските традиции и българската памет.

c