Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Смехът е най-добрата терапия - курс с известния психолог Моника Балаян в Добрич

Известният психолог Моника Балаян е в Добрич за нов курс по смехотерапия, който започва от днес.

Моника Балаян е дипломиран психолог от Ереванския държавен университет, с повече от 25 години практика,  квалифицирана в немската програма ProSME, в  международната организация Таcis SMEARM и в американската програма АЕD. Тя е преминала обучение при най-добрите треньори на Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Автор на програми и инструкции за треньори, както и на множество публикации. Била е експерт и съветник на пезидента на Армения. В България е единственият психолог, който работи с методите на смехотерапията. 

Пред Про Нюз Добрич Моника Балаян разказа повече за себе си, за курса по смехотерапия и ползите от него.

Мнозина Ви познават и са изпитали лично ползите от това, което правите. За тези, които не Ви познават, как ще се представите? Коя е Моника Балаян?

Психолог с над 30-годишен опит, с авторски курсове и много изследвания, помогнала на много хора да подобрят здравословното си състояние. В България ме познават с курса по смехотерапия, на който съм автор, след дълги  години изследвания. В Армения ме познават като треньор, който провежда най-успешните тренинги по комуникация. Там работих с много международни организации, с немски програми. Т.е. мен в Армения ме познават като психолог, който е универсален и може да работи по комуникационни въпроси, независимо дали при избор на персонал, за екипна работа, мениджърски екип и т.н. Познават ме и като човек, който е работил в президентския апарат – по въпроси на комуникацията, да се прецени как определени закони въздействат върху хората. Но това е в миналото. Сега се занимавам основно с подобряване на психическото здраве, защото то е особено важно на фона на огромния стрес и трудностите, през които преминава човечеството. И това важи не само за България, Армения или Русия, а касае цялото население на земята.

Исках да бъда полезна със своите знания и опит, които съм натрупала през годините. Имала съм много клиенти - в различни държави, по различни теми, включително саморазвитие и самоусъвършенстване. Винаги ме е вълнувало как човек може да активизира собствените си ресурси в тялото и сам да си помогне. Защото еволюционно нещата вече вървят натам. Как може без психолог сам да си помогнеш, как без психиатър да разбереш, че нещо не е наред и да знаеш какво да направиш. Точно както при настинка. Имам много тренинги, курсове, работа по цял свят, консултации. Сега, във връзка с пандемията от коронавирус много се засилиха консултациите, защото хората има нужда. С една дума – психолог с огромен опит и много знания.

Защо е необходима смехотерапията?

Като психолог ми е било интересно да изследвам как емоциите въздействат на тялото. Коя емоция по какъв начин рефлектира. Защото, от гледна точка на науката, всяка емоция е химически процес в тялото. Сега изучавам мозъка и виждам как се променят вълните в него т.е. ритмите. Това означава, че когато се променя химическият процес в тялото, емоциите въздействат много сериозно на това. Това са емоции, които могат да помогнат на човек на оздравее. При положение, че има емоции, които отключват точно определени вълни в мозъка, които отговарят за рехабилитацията, за това човек да бъде излекуван, те просто трябва да се отключат. И човек сам влиза в състояние, за което казваме, че организмът сам себе си лекува. Но това определено касае вътрешната среда, защото това е емоцията.

Така стигнах до ниво, при което установих, че смехът е най-бързият начин човек да се измъкне от емоционални задръствания, от депресия, дори от болка, защото смехът има и обезболяващо действие. Всичко това е доказано от науката за смеха, наречена гелотология. Тя изследва как смехът въздейства физически върху тялото. Любовта, радостта и релаксът също въздействат, но смехът е кулминация. Защото, когато човек е здрав, щастлив и с вътрешен заряд, той винаги се смее. По професионалния си път видях какво прави терапевтичният смях. Защото ние не говорим просто за смях, а за терапевтичен смях, който включва и смях, и терапия. Но терапията в случая е на много дълбоки нива на психологията, там където се коренят проблемите, които пречат човек да се смее. Защото, когато човек се роди, никой не го учи да се смее. Ако наблюдаваме как детето реагира на външния свят, ще видим, че когато се страхува, то се стряска и се смее. Смехът е защитна реакция на организма, която привежда цялата химия на организма в норма. Много говорим за терапевтичен смях, при който цялото тяло се смее. Точно този смях учим по време на курсовете. Учим се как да върнем обратно нашата способност, която е дадена на човека еволюционно, за да може този страхотен инструмент – смехът, да бъде използван.

Какво пречи на човек да се смее?

Изследвания показват, че възрастният човек се смее много по-малко от едно дете. Създават се условности, задръжки, блокажи. Точно тях премахваме в курса чрез упражнения, през психология.

В какво се изразява курсът?

Целият курс е смях плюс терапия. Всички упражнения, които правим са комплексна работа за здравето на човека на физическо, психическо и емоционално  ниво. И когато тази  комплексна работа е свършена, човек може да се смее без задръжки. Още от първия ден всички започват да се смеят. Има специална гимнастика, която разтоварва ставите, маха блокажи от тях, тъй като костната тъкан е много важна за смеха. Имаме и релаксационни упражнения, антистрес терапия, която върви като дълбок релакс за отпускане и премахване на блокажи. Правим медитативни упражнения, където изчистваме от миналото всички тези емоционални блокажи, натрупвани като обиди, притеснения, болка, спомени, разочарования. Имаме транформационни упражнения, чрез които човек вижда своето бъдеще, но като програмира себе си – щастлив, радостен, със сбъднати цели, постижения, с цялостен успех, който може да постигне в живота. Това е смехотерапията.

Какъв е резултатът за хората, които посещават курса по смехотерапия?

100-процентов резултат, който още от първия ден носи дълбоко разтоварване. Получава се рестарт – на физическо, психическо и емоционално ниво. Има и много хора, които постигат и терапевтичен ефект, като  подобряване на зрението, защото работим и метод на д-р Бейтс, за да се подобри зрението, да се премахне напрежението в него. Има хора, които подобряват своето психическо здраве, защото започват по-адекватно да се възприемат, стават по-борбени, виждат възможности там, където преди е имало пречки. За тялото постигаме страхотни резултати по отношение на захарен диабет, нормализиране на кръвното налягане, астма, панически атаки, депресивни състояния. Работим комплексно, за детокс – на емоции, на мозъка и тялото. Постигаме лекота във всички сфери – човек се освобождава от товара, от всички задръжки, които е имал.

И може да прави всичко това и след курса…

Разбира се. Програмата така е направена, че по време на курса оправяме положението, а след това той има нови навици и всички инструменти.

Курсът по смехотерапия с Моника Балаян ще се проведе в Добрич от 16 до 20 май, от 18 до 21 часа във фондация „Мирен свят“, а на 21 и 22 май тя ще води и курс “Код към подсъзнанието”, на същото място по същото време.

c