Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С тържества Тервел изпрати абитуриентите си от Випуск 2022

На 12 и 16 май училищните ръководства, учителите, родителите и близките споделиха вълненията и емоциите от изпращането на Випуск 2022 г. на двете средни училища в Тервел - СУ „Йордан Йовков“ и ПГ по техника и облекло „Дочо Михайлов“. Зрелостниците завършват със специалности „Софтуерни и хардуерни науки“, „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Монтьор на селскостопанска техника“ със срок на обучение 4 години.

Тази учебна година двете училища се разделят с 49 ученици. Предстои им да положат зрелостни изпити - матурите по БЕЛ и втората матура по желание, като за учениците от ПГТО „Дочо Михайлов” това ще бъде изпитът по специалния предмет, който изучават, а в СУ „Й. Йовков“ 18 младежи са избрали изпит по информационни технологии, двама са предпочели изпит по математика и двама - по английски език.

Както всяка година, учениците, които са постигнали отличен успех от целия 4-годишен курс на обучение, получиха награди от училищните ръководства и от Община Тервел. От името на СУ „Йордан Йовков“ наградите бяха връчени от заместник- директор Калина Илиева, от ПГТО „Дочо Михайлов“ – от директора инж. Иван Желязков, а то Община Тервел – от заместник-кмета Велчо Велчев.

Изявените ученици от СУ „Йордан Йовков“ са Лина Ивайлова Цветанова и Иван Георгиев Велчев - пълни отличници в гимназиален етап. Останалите отличници са Божидар Радостинов Денев, Грациела Юлиянова Димитрова, Петя Николаева Колева, Александра Маринова Михалева, Георги Николаев Георгиев, Никола Веселинов Колев, Иван Галинов Стоянов, Нергиз Фейзуллах Емурлах, Радослав Мирославов Маринов. Учениците с успех над 5,50 през всички години получиха златни медали, а останалите - сребърни. Лина Цветанова бе удостоена и с традиционната стипендия „Иван Денев“, с която се награждава ученикът с най- висок успех. Стипендията е учредена от наследниците на Иван Денев – учител, поет, виден тервелчанин. Наградата бе връчена от съучредителя на стипендията Орлин Денев. Още две стипендии бяха връчени от Юлиян и Ивайло Цветанови - на Радослав Атанасов и Грациела Димитрова. Лина Цветанова и Емин Невсин бяха поздравени и наградени от маестро Живко Колев за дългогодишното си участие във Вокална студия „Тервел“.

Дванадесетокласниците връчиха на училището подарък за спомен от випуска. Освен това, вместо да купуват тоалети за церемонията по изпращането от училище, бяха направили тениски с ликовете на двете си класни Златка Кънчева (класен ръководител от 9 до 11 клас) и Силвия Александрова (в 12 клас) с надпис „Вярвам само на тези две жени“. Сумите за тоалетите си дариха в полза на болно дете от Тервел, за неговото лечение.

Празникът продължи със специална програма, подготвена от бъдещите абитуриенти от 10 и 11 клас с класни ръководители Росица Стратиева и Пролетина Добрева, ДФТА „Калинка Вълчева“ с главен художествен ръководител Нели Денева, ТФ „Каприз“ с ръководител Живка Ненова и Вокална студия Тервел с ръководител Живко Колев.

Много емоции и вълнения съпътстваха празника, посветен на зрелостниците от випуск 2022, завършващи ПГТО „Дочо Михайлов“. Отличниците на випуска бяха наградени с плакети и грамоти. Това са: Мартин Димитров Игнатов, Денис Севим Салим, Сезел Зейнел Февзиева. С награди бяха отличени класните ръководители Красимира Игнатова и Тодорка Атанасова. По- малките ученици, заедно с учителите, бяха подготвили призове за всички зрелостници от випуска. Поздравителни адреси от училищното ръководство получиха родителите на отличниците. За спомен от днешния ден учениците от 9 „А“ клас бяха подготвили хумористична програма, в която се включиха отново танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и изпълнителите от Вокална студия Тервел.

Приветствия по случай дипломирането от страна на Общинския съвет Тервел поднесе председателят му Мария Гочева. Заместник-кметът Велчо Велчев поздрави учениците, учителите и родителите и поднесе подаръци на абитуриентите. Подарък за всички е предстоящият абитуриентски бал на 24 май.

От Общината пожелават на младите хора да вярват в себе си, да надграждат наученото в училище – в университета или в практиката на работните им места, да имат много късмет в живота за напред и да се върнат в Тервел, защото бъдещето е на младите хора.

c