Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Бизнесът в област Добрич се включва в протеста „За сигурна енергия на достъпни цени“

Национално представителните организации на работодателите в област Добрич се обръщат с призив за участие в Националния протест „За сигурна енергия на достъпни цени“, на 18 май 2022 г., сряда, от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет.

Протестът е с четири основни искания. Първото е за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Второто искане е разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.

Бизнесът настоява също за разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

Друго искане е за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

Работодателските организации заявяват, че протестът не е политически. Той е за спасяване на българската икономика, прогнозируемост и конкурентоспособност, спасяване на работните места и доходите, намаляване на темповете на инфлацията и спиране на обедняването на нацията.

Пълна информация за протеста можете да намерите на адрес www.aobe.bg/protest2022

За желаещите да пътуват до София ще бъдат обявени допълнително възможностите за организиран транспорт, но за целта трябва да се изпрати заявка за броя на участниците и от коя фирма ще пътуват.

При невъзможност за участват в София фирмите могат да се присъединят  символично, като ни изпратят писмо за подкрепа и/или снимка с плакат за подкрепа.

Протестът на регионално ниво се организира от Герман Германов, главен секретар на Търговско-промишлена палата – Добрич, Николай Радев, председател на Стопанска камара – Добрич, Галина Митева, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – Добрич, Пейчо Пеев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България – Добрич.

c