Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

16 май - Международен ден на светлината и годишнина от първата демонстрация на лазера

16 май е обявен от ЮНЕСКО за Международния ден на светлината /International day of light/. Целта му е да разкрие значението, ролята и мястото на светлината за живота на Земята. Денят  е по инициатива на голям консорциум от научни институции и ООН и включва много участници от научни общества и съюзи, образователни институции, технологични организации, неправителствени асоциации и партньори от частния сектор.

Международният ден на светлината се провежда на датата, която е годишнина от първата успешна демонстрация на лазера преди 62 години - през 1960 година, от американския физик и инженер Теодор Майман. На пресконференция на 7 юли 1960 г. в Манхатън Майман и неговият работодател - Hughes Aircraft Company , обявяват лазера на света. Майман получава патент за своето изобретение и получава много награди и отличия за работата си. Неговият опит в разработването на първия лазер и последвалите свързани събития са разказани в книгата му The Laser Odyssey.

Лазерът е перфектен пример за това как едно научно откритие може да донесе революционни ползи за обществото в комуникациите, здравеопазването и много други области.

Международният ден на светлината също така включва аспекти на изкуството, културата, забавлението – навсякъде всъщност присъства светлината. Стремежът е да се изясни значението на светлината и светлинните технологии за устойчивото развитие и намиране на решения за глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, стопанството и здравето.

Светлината е ключов инструмент за създаване на иновации и технологии в медицинските изделия, високоскоростен интернет, енергийно ефективно осветление, сензори с висока чувствителност, спестяване на онлайн данни, опазване на културното наследство, възобновяема енергия и много други.

Традиционно, програмата на Международният ден на светлината – 16 май, включва различни събития в много области – от астрономията, оптиката и фотониката до съвременните технологии за осветление и въздействието на светлината върху хората, животните и растенията.

c